Frykter frimodige kristne Nærbildet

Forfatter ingrid vik har reist på oppdagelsesferd blant konservative kristne. Hun ble fascinert og redd.

– Du er feminist og sosialist, hvorfor har du skrevet bok om konservative kristne miljøer?

– Det begynte med at jeg fikk noen tilfeldige kontakter inn i disse miljøene. Det var et helt nytt landskap for meg, og jeg ble veldig interessert i å se hvordan disse miljøene, som stort sett går under radaren hos de store mediene, arbeider.

– Hva fascinerte deg?

– Jeg fant veldig oppegående mennesker som er bevisste troen sin og som vil påvirke samfunnet de er en del av. Jeg så en ny generasjon kristne som ikke synes det er nok å holde seg til bedehusene, men som aktivt søker å komme på banen med sine verdier og standpunkter. Og selv om jeg er uenig i disse standpunktene, så fascinerer det meg å se hvor målbevisste enkelte er i sitt arbeid.

– Du har møtt Øyvind Benestad, Bjarte Ystebø, Skaperkraft-miljøet, Espen Ottosen, Conrad Myrland og Torgeir Flateby, for å nevne noen. Du kaller dem «Guds lobby» og påstår at de har stor påvirkning på landet vårt. Hvilken revolusjon ser du i deres fotefar?

– Jeg påstår ikke at disse hver for seg er så veldig mektige, men sammen ser vi at de har innflytelse. Det finnes for eksempel tydelige bånd mellom disse miljøene og KrF som akkurat nå kanskje er landets mest omsvermede parti, og gjennom Oslo Symposium minner Bjarte Ystebø dette partiet om at det finnes en utålmodig høyreside i partiet. Mer grunnleggende ser jeg at de kristenkonservative har fått definisjonsmakt ved at de har fått eierskap til ord som: Sorteringssamfunnet, samvittighetsfrihet og menneskeverd.

  • Les hele intervjuet med om Viks møte med konservative kristne. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer