De moderne pilegrimene Reportasjen

Vandring, bønn, natur, fellesskap og bluegrass. Slik kan en moderne pilegrimstur fortone seg.

Helt fra de tidligste tider har kristne lagt ut på pilegrimsvandringer. Her i Norden har Nidaros, Odense og Vadstena vært kjente pilegrimsmål. I verden forøvrig har Betlehem, Jerusalem, Peters grav i Roma, apostelen Jakobs grav i Santiago de Compostela og martyren Thomas Beckets grav i Canterbury tiltrukket mange pilegrimer.

Nå viser statistikkene at pilegrimsvandringene er mer populære enn på lenge. De siste årene har for eksempel rundt en kvart million mennesker årlig gått pilegrimsveien til Santiago de Compostela, veien som ender opp ved Santiago de Compostela-katedralen i byen Santiago i nordvest-Spania, der det i henhold til tradisjonen ligger relikvier etter apostelen Jakob.

Hvorfor velger så mange denne gamle kristne pilegrimstradisjonen? Og hva gjør vandringene med gudslivet?

Pilegrimstur og bluegrass

Roy Wigardt (49), gitarist og sanger i det kristne sørlandsbandet Kortreist Økumenisk Bluegrass Band, har nylig returnert fra sitt livs første pilegrimsvandring. Det blir definitivt ikke den siste.

– Det var en god erfaring som jeg vil anbefale andre, sier Roy.

Sammen med syv kamerater bega han seg ut på en ti mils vandring over fire dager. Med utgangspunkt i Melrose, sør for Edinburgh i Skottland, satte musikerne kursen over fjellene mot Lindisfarne i England. Pilegrimsturen var et skreddersydd opplegg med felles daglige andakter og bønn. Bagasjen ble kjørt til de ulike overnattingsstedene. Dessuten hadde halvparten av gutta tatt med seg instrumentene sine, så flere kvelder spilte de bluegrass for en begeistret lokalbefolkning på lokale puber og spisesteder.

– Det ble stor suksess, og vi fikk god kontakt med lokalbefolkningen. I spisesalen på en pub vi spilte, hørte vi plutselig at en spilte munnspill på andre siden av veggen. Vi ropte til ham at han skulle spille solo på neste vers, og han fulgte opp. Det var stilig, vi så ham aldri engang, ler Roy.

Løsninger fra himmelen

Før turen hadde Roy få forventninger.

– Jeg var litt forsiktig med forventningene, men jeg hadde en motivasjon om at jeg skulle komme nærmere Gud…

  • Er pilegrimsreise noe mer enn en tur i skogen? Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer