Eric Lidder løp seg til OL-gull og ble siden misjonær i KIna. Nå hedres han i kineisk storby. Samfunn

Den britiske løperen og olympiamesteren Eric Liddell, som ble misjonær i Kina etter at han la opp, har fått sin egen statue i byen Tianjin.

Statuen ble avduket under en seremoni i forrige uke, og er en takk for Liddells tjeneste for det kinesiske folk, skriver den britiske avisen The Times.

Liddell ble olympisk mester på 400 meter under OL i Paris i 1924. Han nektet å stille til start på sin spesialdistanse, 100 meter, fordi konkurransen ble avholdt på en søndag.

I stedet brukte den dypt troende Liddell tiden fra løpsprogrammet ble offentliggjort til lekenes start på å trene seg opp til å løpe 400 meter. Det endte med både olympisk gullmedalje og ny verdensrekord.

Det er uvanlig at en statue blir reist.

Patricia Liddell - datter

Nasjonalhelt

En av Liddells døtre, Patricia, fortalte til avisen The Times at faren er en helt for mange kinesere.

– Det er høyst uvanlig at en statue blir reist. Kineserne gjør ikke det, kanskje bare for Mao. Faren min hadde mange sider, han appellerte ikke bare til religiøse mennesker. Han var født i Kina, jobbet her og døde her. Han var deres olympiske helt, sa hun i forbindelse med avdukingen.

Liddell hadde et spesielt forhold til Kina gjennom hele livet. Han ble født i det nordlige Kina i 1902, vokste opp som misjonærbarn og bodde i landet til han var fem år gammel. Etter at han la opp idrettskarrieren ble han misjonær, og kom tilbake til Kina i 1925. Til tross for japanernes invasjon i 1937 valgte Liddell å fortsette misjonærvirket.

I 1941 sendte han kone og barn til trygghet i Canada, og to år senere ble Liddell internert i leiren Weifang. Flere av Liddells tidligere medfanger var til stede under avdukingsseremonien.

Vi er stolte av Eric Liddell

Wang Hao - lokalpolitiker

Pensum på skolen

Ifølge BBC News brukes det samme lokalet som den gang var interneringsleir nå som skole. Samtlige elever lærer om den skotske misjonæren som løp så fort.

– Denne delen av historien er en stor skatt for skolen, sier overlærer ved skolen, Zhao Guixia.

Ettersom han ble født i Kina regner noen Liddell som den første kinesiske gullvinner i de olympiske lekers historie.

– Vi er stolte av Eric Liddell. Han er en helt, uttalte Wang Hao, som er ansvarlig for utenrikssaker i Weifang.

Liddell døde av hjernesvulst i interneringsleiren, bare 43 år gammel. I forkant av de olympiske lekene i Beijing i 2008, avslørte kinesiske myndigheter at Liddell hadde avslått da han fikk muligheten til å forlate leiren som del av en fangeutveksling. I stedet ga han billetten sin til en gravid kvinne.

LES MER: Verdens beste basketlag er «kristent».

Ny film

Eric Liddells liv og prestasjoner ble udødeliggjort gjennom filmen «Chariots of Fire» fra 1981. Nå er en uoffisiell oppfølger på trappene.

Filmen, som har fått tittelen «The Last Race», tar for seg den siste delen av Liddells liv, fra han avsluttet idrettskarrieren og flyttet til Kina for å bli misjonær.

Hovedrolleinnehaver Joseph Fiennes var til stede under avdukingen i Kina. Han uttrykker stor beundring for hvordan Liddell klarte å etterleve det han trodde på selv i en interneringsleir.

– Det er ikke bare forkynnelse, det handler om å se noen leve med troen sin under krevende omstendigheter, fremdeles trygg på at den troen vil bære en gjennom det, sa han til The Times. KPK

 

kommentarer