HVERDAGSSYND: De «små», skjulte syndene kan være så alvorlige som de «store». Kristenliv

De sosialt akseptable syndene kan være like ødeleggende.

FORFATTER: Frank Powell m/ familie. Ettertraktet kristen skribent, blogger og forkynner.

FORFATTER: Frank Powell m/ familie. Ettertraktet kristen skribent, blogger og forkynner.

Forfatter: Frank Powell
Oversettelse: Karl A. Jahr
Foto: Shutterstock

Jeg husker enda katastrofen fra 1986. Jeg snakker ikke om Tjernobyl, men da romferjen Space Shuttle Challenger sprengte i det den skulle ta av.

Årsaken glemmer jeg ikke. En bitteliten gummiring som hørte til i skjøten mellom to rør var glemt. Det var en billig, liten uvesentlighet. Men den ødela alt.

Jeg tror kirken vår kan lære noe viktig her. Vi jobber hardt for å unngå, eller i det minste skjule, de såkalt store syndene.

Kanskje de likevel ikke er den største trusselen. Kanskje det er de små, skjulte syndene som regnes som normale og akseptable som ødelegger mest.

Det er særlig sju slike synder jeg vil adressere:

1) Frykt

Uttrykkene «Frykt ikke» og «ikke vær redd» vises 365 ganger i Bibelen . Jeg tror ikke det er en tilfeldighet.

Som Johannes skriver: For frykten bærer straffen i seg, og den som frykter, er ikke blitt fullendt i kjærligheten (1. Joh 4:18 ).

Ofte er Kirken redd for å ta beslutninger ut fra frykt. Kristne er nølende til å gå inn i farlige situasjoner av frykt. Vår lydighets utfordrer er frykt, kjærligheten er vårt våpen.

Apatiens beste venner er passivitet og berettigelse.

Frank Powell - ettertraktet kristen skribent

2) Apati

Apatiens beste venner er passivitet og berettigelse. Sammen er de en ond trekant.

Det er ikke noe middelmådig eller normalt med Gud. Hans makt er utenfor vår fatteevne. Hans skjønnhet er ubeskrivelig. Hans kjærlighet kan ikke måles. Den samme Gud som skapte universet og dannet stjerner, ønsker et vennskap med deg.

Likevel er holdningen ofte «Javel, Gud elsker meg. Det er flott. Hva er til lunsj?»

Vår apatiske tilnærming til Gud forklarer at vi vestlige ikke står i kø for å bli kristne.

Jeg mener, tenk på dette. Hvor mange kristne har du møtt som hvor du i ettertid tenker at du skulle være som dem? Å være forbilledlig skal være normen. Skriften viser at et virkelig gudsmøte forandrer alt. Du forandres.

Apati – mot Gud , mot andre mennesker og mot urettferdighet – er ikke lenger et alternativ.

LES MER: 3 grunner til hvorfor vi alle bør praktisere syndsbekjennelse.

3) Fråtsing

I mine yngre dager ville jeg bokstavelig talt spiste meg syk. Jeg spiste alt jeg hadde tilgang på.

Når jeg ser tilbake, ser jeg at min holdning var grådig. Jeg fråtset. Jeg brukte Guds gave på meg selv – og i overkant.

Fråtsing handler først og fremst om hjertet. Det er et sug etter overflødighet. Fråtseri fyller tomrommene Gud ønsker å fylle. Men uansett hvor mye fancy mat vi spiser og dyre gjenstander vi kjøper, så vil misnøyen bare øke.

Fråtseri skjer når du mister ærefrykt for Gud. Så lenge øynene er festet på Jesus, vil hjertet ditt ønske Ham.

Alt blir galt hvis rampelyset ikke bare er middelet, men målet

Frank Powell - ettertraktet kristen skribent

4) Smiger

Jeg trives i rampelyset. Det er ingenting galt med rampelyset. Men alt blir galt hvis rampelyset ikke bare er middelet, men målet.

Hvis din identitet er knyttet til menneskets ros, vil du være evig misfornøyd. Livet blir en berg- og dalbane fordi mennesket er for deg en dag og mot deg den neste. De elsker deg når du er enig med dem, misliker deg når du ikke gjør det.

Likevel elsker vi menneskelig ros, i hvert fall gjør jeg det.

Jesus derimot trengte aldri ros og ære fra mennesker. Han brydde seg ikke om hva de tenkte. Det eneste Han var opptatt av var å Guds vilje. Den holdningen trenger verden desperat.

La oss være ærlige, det er vanskelig å lede mennesker til Jesus samtidig som du jager etter bekreftelse.

Misjon og komfort går ikke sammen.

Frank Powell - ettertraktet kristen skribent

5) Komfort

Dette må være selve kongen av godkjente synder blant vestlige kristne. Dessverre er det slik at når kirken blir behagelig begynner kristendommen å dø.

Kristne må være ekstremt bevisste i tanke og gjerninger for å unngå komfort. Hvis ikke blir du motstandsdyktig mot endring. Du lager sekundære problemer ut av uvesentligheter, mens de primære glemmes. Å pleie humøret og komforten på innsiden blir viktigere enn å nå ut.

Misjon og komfort går ikke sammen. Et valg kreves.

LES MER: 6 måter å unngå farlige forhold.

6) Nasjonalisme

Jesus var ikke mot staten. Faktisk er du som kristen kalt til å be for nasjonen og for ledere (1 Tim 2: 1-4). Men Jesus var veldig klar på at Guds navn skulle spres gjennom kirken – ikke staten.

Når din troskap er revet mellom Norge og Gud, kan ulike idealer smelte sammen. Du overfører norske verdier på Gud, og dermed tenker du at Gud tenker som en nordmann.

Norske verdier bør i stor grad feires. Men det er ikke først og fremst Norge du tilhører, men Guds rike.

NB! Dette punktet var opprinnelig skrevet om amerikanere. Du får vurdere i hvilken grad det er overførbart.

Jeg sier mye mer enn jeg gjennomfører

Frank Powell - ettertraktet kristen skribent

7) Løgn

I Matteus 5: 33-37 finnes det noen vers vi sjeldent diskuterer. Jesus konfronterer fariseerne om ed. I virkeligheten snakker Han om integritet.

Jesus sier at du skal leve med en så høy integritet at ingen vil kreve at du lover eller sverger. Ordene dine veier tungt nok i seg selv.

Jeg vet ikke om du gjør som meg, men jeg sier mye mer enn jeg gjennomfører. Vi lyver for å virke bedre enn vi er. Vi lyver for å holde oss unna trøbbel. Vi lyver for å komme oss opp, frem og videre.

Jesus sier at det ikke er plass for slik om du er kristen. Dine ord betyr mye. Hvis du sier noe, forventer Gud at du skal gjøre det. Fortell heller sannheten og mist jobben, enn løgn for å beholde den.

Skult gift

Noen ganger er uoppdagede, ignorerte synder de mest giftige.

Mitt håp er IKKE at du vil føle unødig skam for disse tingene, men at vi alle vil se disse syndene for hva de er, omvende oss og modne i troen.

Be Gud om å forvandle oss og vokte oss fra begge fallgruvene, både de «store», oppsiktsvekkende syndene og de «små», snikende syndene.

Artikkelen ble først publisert på nettsiden til Frank Powell og deretter på relevantmagazine.com

 

kommentarer