Samfunn

– Kutt den økonomiske støtten, mener MIFF.
– Hva passet sier er viktigere enn regissørens holdninger, skriver Selbekk.

ZafraniNETT

BOIKOTTET: Israel filmskaper, Roy Zafrani, fikk beskjed fra norsk filmfestival om at filmen hans om handikappede barn ikke kunne vises. Årsaken er at Zafrani er fra Israel.

Tidligere denne måneden la den israelske filmregissøren Roy Zafrani (31) ut på Facebook en melding han mottok fra Ketil Magnussen som er festivalsjef for Human Rights Human Wrongs.

I denne meldigen skriver Magnussen at festivalen støtter «den akademiske og kulturelle boikotten av Israel, så om ikke filmene dine handler om den illegale okkupasjonen, eller berører okkupasjonen eller blokaden av Gaza, eller på annen måte diskrimineringen av palestinerne, kan vi ikke vise dem.»

Mandag skrev Magnussen en utvidet begrunnelse for hvorfor han ønsker den totale boikotten av Israel.

Omhandler handikappede barn

Zafranis film omhandler fire handikappede barns ønsker og drømmer. Barna følges i ett år gjennom ulike opp- og nedturer.

Til en av Israels største nyhetssider ynetnews.com forteller Zafrani om det han beskriver som et sjokk.

– Jeg ser på filmer fra hele verden, fra Syria og Iran, og jeg lærer om folket utover lederne. Ingen ville boikotte en regissør fra Iran på grunn av hva hans regjering mener og gjør. Hvis han ikke fortjener en slik behandling, så gjør vel heller ikke jeg det.

LES MER: Neste mål for IS er Israel.

Norske skattepenger

Myrland-ConradNETT

BOIKOTT TILBAKE: Conrad Myrland i MIFF mener filmfestivalen bør fratas offentlig støtte.

Daglig leder i MIFF, Conrad Myrland, opplyser at Oslo kommune og Norad står oppført som «støtteytere» på nettsiden til filmfestivalen.

I tillegg er flere statlig finansierte institusjoner oppført som samarbeidspartnere, blant dem Norsk senter for menneskerettigheter (UiO), NUPI, Universitetet i Bergen og Høyskolen i Oslo og Akershus.

– Enhver kan boikotte hvem man vil, men da bør man ikke få offentlig støtte, sier Myrland.

Nå har MIFF sendt brev til Oslo kommune og Norad med protest mot deres økonomiske støtte til filmfestivalen

– Vi reagerer på at festivalen boikotter verdens eneste jødiske stat. Denne filmfestivalen har vist filmer fra en rekke andre land som har deltatt i blodige konflikter og fra land der det stadig pågår brudd på menneskerettigheter, påpeker Myrland.

SØRENSEN: – Handler ikke om israelflagg eller sanger

– Frastøtende

Han synes det er forferdelig at slik boikott foregår.

– Det er frastøtende at en slik festival blir betalt med våre skattepenger, sier Myrland som nå forventer et svar på brevet de har sendt.

– Uheldig

– Boikott er ikke den rette måten å drive kulturutvesling på. Dette er uheldig, sier festivalsjef Tor Fosse i Bergen internasjonale filmfestival (BIFF), som er Norges største filmfestival, til Dagen.

Årlig viser BIFF israelske filmer. De mener filmene fortjener en plass i festivalen. Også i år har de en israelsk dokumentar på programmet.

SelbekkNETT

SKREMT: Vebjørn Selbekk, redaktør i Dagen.

Fosse mener det er uheldig at kulturinstitusjoner driver med boikott på generelt grunnlag.

– Slik skal man ikke drive innen kulturfeltet. Man skal skape forståelse og samhold mellom land og folk. Det bør være et mål, sier Fosse til samme avis.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk reagerer på at israelssynet til festivalen Human Rights Human Wrongs trumfer de handikappedes situasjonen, uavhengig av hva filmskaperen selv mener om konflikten.

– Filmskaper Zafrani har nemlig et pass med hebraiske skrifttegn på. Passet til den jødiske staten. Da er han automatisk diskvalifisert i festivalsjefens øyne, skriver han i en lederartikkel.

Det lyktes ikke KPK å komme i kontakt med Oslo kommune. Norad kan ikke se å ha mottatt brevet fra MIFF og kan derfor heller ikke kommentere saken. KPK/KS

 

kommentarer