OSLO  20090828.
Oppdrag for Schibsted forlag.
Per Arne Dahl

Foto: Roald Berit / SCANPIX Samfunn

Har sammenheng med Per Arne Dahls homostandpunkt.

Sist uke ga Tunsberg-biskop Per Arne Dahl i en pressemelding uttrykk for sitt standpunkt i debatten om vigsel av likekjønnede par i kirken.

«Jeg står for det klassiske synet på ekteskapet som et forhold mellom kvinne og mann, og har ikke endret syn i dette spørsmålet,» sa Dahl, som har fått mye kritikk fra begge sider av debatten etter uttalelsen.

LES OGSÅ: Kirken vil svekkes

Konsekvener

Den konservative fløyen mener det er selvmotsigende at Dahl, på tross av sitt synspunkt, vil ordinere en lesbisk prest i sitt bispedømme, mens den liberale fløyen er oppbrakt over Dahls konservative syn på ekteskapet.

«Spørsmålet er ikke hvor skrifttro vi er, spørsmålet er om vi ser tidlig nok hvem som undertrykkes og diskrimineres og våger å kjempe deres sak. Derfor er jeg i dag eitrandes for at nok en biskop går baklengs inn i framtida under påskudd av å være tro mot kirken,» skrev artisten Bjørn Eidsvåg på sin egen Facebook-side.

Nå viser det seg at Dahls standpunkt også får praktiske konsekvenser for Den norske kirke.

Det bekrefter at dette er en viktig symbolsak for svært mange.

Helga Haugland Byfuglien - preses i Den norske kirke

I uke 30 og 31 kontaktet nemlig 411 nordmenn sitt lokale menighetskontor for å få hjelp til å melde seg ut av Den norske kirke, skriver Aftenposten.

I uke 31 alene, etter at Per Arne Dahl kom med sin uttalelse mandag 27. juli, kom 286 av henvendelsene. Samme uke i fjor var det kun 92 personer som meldte seg ut av Den norske kirke.

LES OGSÅ: Støres historiske trosbekjennelse

– Viktig symbolsak for mange

– Vi har vel grunn til å si at oppsvinget i utmeldinger har en sammenheng med at saken om vigsel av likekjønnede har fått ny oppmerksomhet. Da er det en del som vurderer sitt medlemskap, det så vi ikke minst i fjor. Det bekrefter at dette er en viktig symbolsak for svært mange, sier biskopenes leder, preses Helga Haugland Byfuglien, til Aftenposten.

Avisen skriver at utmeldingene ikke skyldes det mye omtalte valgkortrotet, der valgkort sendt ut til medlemmer i Den norske kirke også er blitt sendt ut til en rekke personer som har meldt seg ut av kirkesamfunnet.

Valgkortene kom nemlig i posten først i slutten av forrige uke, bekrefter Kirkerådet.

Vil du bli KS-abonnent? Send sms: «ksabo» til 2210!
Eller bestill abonnement her!

kommentarer