Grillfest på Ullersmo Reportasjen

Portene er låst, men hjertene er åpne.

Både en varmende sol og truende skyer ligger over Ullersmo fengsel idet Marita-forkynner Jan Dørum trer ut av bilen. Han myser mot murene. Gleden og forventningen i ansiktet hans er ikke til å ta feil av.

– Innsatte er mer åpne for Guds ord enn menighetsfolk. Derfor er dette det beste jeg vet.

Etter hvert ankommer 10-15 maritafolk; musikere og frivillige og sjefen sjøl – Leiv Holstad. Etter en halvtime med sikkerhetssjekking er gjengen fri. Vi er inne i luftegården.

Månedlige besøker

Grillpølsene er allerede på grillen og vendes på av innsatte. De ansatte kommer bærende med litervis av kald cola. I svømmebassenget(!) kråler noen innsatte frem og tilbake, mens andre slapper av med armene over bassengkanten. Andre innsatte har også kastet t-skjorta i varmen.

Rett ved er scenen ferdig rigget. Musikerne stemmer sine instrumenter og sjekker lyden i monitor sammen med lydmannen. Så samles de i ring foran scenen for å be.

Ullersmo, Marita

SAKSVITNE: Mellom et par låter forteller Marita-forkynner Jan Dørum om sitt tidligere liv som rusmisbruker og Guds frelse og helbredelse. FOTO: Karl Andreas Jahr.

Maritastiftelsen har siden 1986 besøkt fengsler i Oslo-området. Marita-ansatte og frivillige medarbeidere går sammen om å arrangere månedlige møter. I tillegg følger de opp innsatte individuelt med samtaler og hjelp, om de ønsker det.

Dagen i dag er imidlertid ekstraordinær, for å gjøre stas på de innsatte.

Fengslet av fengslet

Det er ikke bare musikere som deltar fra Marita. Frivillige som 77-årige Ellen Gulli Petersen har i årevis regelmessig besøkt Ullersmo.

– Jeg prøver å være her så ofte som mulig.

Gulli Petersen har lang erfaring blant de utslåtte i samfunnet.

På 90-tallet var hun med Oslo Kristne Senters Street Aid som hjalp uteliggere og narkomane i Oslo. Siden ble hun med i Maritas arbeid blant narkomane. De siste syv årene har hun vært mest opptatt med Maritas fengselsarbeid.

– Det er dette jeg liker best. Det er ikke så lett å ha meningsfulle samtaler med mennesker som er ruset. I fengselet opplever jeg en helt annen kontakt, og jeg merker at vi blir satt pris på. Det betyr noe – både for meg og menneskene jeg møter, forteller hun.

De gjør faktisk stas på oss. Oss, liksom.

«Frank» - innsatt

Ullersmo er et høysikkerhetsfengsel. Her sitter mennesker med lange, alvorlige dommer. For Gulli Petersen betyr det at hun møter mange av de samme menneskene jevnlig. Tette bånd knyttes, forteller hun.

Jevnlig blir også innsatte frelst. Et eksempel er Hiep Tran, et tidligere gjengmedlem som ble dømt for å ha skutt ned syv mennesker i 2001, noe Korsets Seier har skrevet om tidligere. I fengsel møtte han mennesker knyttet til Marita og ble kristen.

I dag er han misjonær i Vietnam

Gateperspektiv

Fengselsprest Odd Gjøen bevitner Maritas betydning. Han forteller at Marita og Frelsesarmeen står i en særstilling både før, under og etter innsattes soning.

– Det er vanskelig å kommunisere godt på tvers av kulturer og man må «treffe folk hjemme», noe jeg føler Maritastiftelsen gjør. De kjenner til gateperspektivet og har kompetanse på å møte folk i fra slike situasjoner. De innsatte setter dessuten pris på de som kommer til samlingene. Marita-gjengen blir som et friskt pust for den innsatte, en smak av det sivile liv og et tegn på at «jeg lever», sier han til Maritastiftelsens eget organ.

– Gjør stas på oss

– Det er en spesiell tørst og åpenhet her. Når man kommer hit så våger man å sette spørsmålstegn ved livet, mener forkynner Jan Dørum, som står og prater med noen innsatte ved grillen.

Flere nikker til Dørums erfaringer, blant andre «Frank».

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ullersmo, Marita

PØLSE OG COLA: Dagens konsert kombineres med grilling i den sommervarme luftegården på Ullersmo. – Det er deilig å få bryte med en rutinetung hverdag, forteller innsatte «Frank». FOTO: Karl Andreas Jahr.

– Jeg har vel vært kristen. Eller, jeg har i hvert fall trodd hele livet. Men det har fått en annen betydning i fengsel etter at jeg møtte Marita.

«Frank» forteller om en hverdag preget av rutiner og kjedsomhet.

– Da betyr det enormt at disse menneskene fra Marita bruker av sin fritid for å komme hit. De gjør faktisk stas på oss. Oss, liksom, gjentar han.

Medinnsatt Sivabalan (38) bryter inn.

– De viser oss ikke bare religion, men gode erfaringer med religiøse folk. Det er snille, gode folk som hjelper oss.

Fengselsbetjent Kjetil Kristiansen er klar på hvor viktig Marita er for de innsatte. Les resten av reportasjen i papirutgaven av Korsets Seier.
Bli KS-abonnent med en enkel sms: Send «ksabo» til 2210!
Bestill abonnement her!

kommentarer