En bygd full av pinsevenner Reportasjen

Det bor 3.300 mennesker i Hauge i Dalane. 550 av dem er pinsevenner.

 

De fleste her i bygda har satt sine bein her inne en eller annen gang.

Pastor Kurt Johnny Haaland viser meg rundt i Betanias nye menighetsbygg, det som ble ferdigstilt for bare drøyt to år siden. Hovedsalen er den mest smakfullt utformede og moderne salen jeg har sett i en norsk kirke. Det like smakfulle kaféområdet ligger i den andre enden av gangen i første etasje, men lydisoleringen gjør at man kan ha to ulike arrangementer her uten at noen forstyrrer hverandre.

I andre etasje, i ungdommenes hovedsal, er det like godt satt opp en høy, svær klatrevegg. Problemet er bare at salen med plass til 60-70 personer ikke er stor nok til å romme ungdommene.

På lørdagskveldene, når de samles, må de trekke ned i hovedsalen for å gjøre plass til alle.

Men det er altså ikke pinsemenigheten i en av landets største byer vi snakker om her. Jeg er ikke i Oslo, jeg er ikke i Bergen, jeg er ikke engang i Trondheim eller Stavanger.

Velkommen til lille Hauge i Dalane i Sokndal kommune, aller lengst sør i Rogaland, med 2.200 innbyggere – 3.300 i kommunen totalt.

Omtrent 550 av dem er medlemmer av pinsemenigheten Betania.

En del av folket.

– Det mest unormale er at det er en såpass stor prosentvis del av folketallet som har tilknytning til pinsemenigheten, sier pastor Kurt Johnny senere, når vi sitter ved kjøkkenbordet hjemme hos han og kona Bjørg med hver vår kaffekopp.

– Det er noe jeg er litt redd for å si, for det er så stort. Vi kan bare gi Gud ære for det. Samtidig er det litt vondt også, for det hjelper ikke mye med tall om ikke folk blir forandret. Det er en del av de 550-560 som jeg skulle ønske var mer aktive. Men samtidig skal vi være utrolig takknemlige for at vi har fått et sånt innpass i bygda.

Betania har alltid hatt en sentral plass i Hauge i Dalane. Få har sett på pinsemenigheten som en sekt her, selv om det naturligvis alltid vil være noen som er skeptiske til dem.

Det er viktig for pastoren å bevare den relasjonen med lokalsamfunnet.

– Vi blir sett på som en vanlig del av folket. Vi er naboer, arbeidskamerater, venner. Det er bare naturlig at noen er pinsevenner, noen er lutheranere, noen er hedninger. Det er sånn livet er.

Derfor er pinsevennene i Hauge i Dalane å finne overalt. På skolen. I helsesektoren.

På rådhuset.

Pinseordfører.

Akkurat nå er de fleste av dem riktignok ikke i bygda, for de fleste er til stede på sommerstevnet i Sarons Dal, en drøy times biltur lengre sør.

Men ordfører Trond Arne Pedersen (KrF) er hjemme. Han og familien har akkurat kommet hjem fra ferietur i USA, men nå er sommerferien over. Likevel har de nok av tid til å ta imot meg på kvelden, hjemme i det idyllisk plasserte huset nede ved vannkanten.

Han bekrefter at de kristne finnes overalt.

– Ja, det merker jeg jo. Det er mange du har kontakt med som ordfører som er kristne. Det er mange kristenlærere, helsesøster – du treffer egentlig på kristne overalt.

Ja, han er jo selv en av dem. Hver eneste søndag er Trond Arne Pedersen, kona Marita og de fire barna å finne i Betania.

– Marita har alltid gått der. Jeg vet ikke hvor gammel jeg var da jeg ble frelst, jeg var sikkert ikke mer enn 11 eller 12. Jeg ble ikke født inn i Betania. Foreldrene mine går ikke der, men alle ungene deres gjør det. Men de sympatiserer nok med Betania, iallfall nå når både barn og barnebarn går der. Pappa var jo med på dugnaden da vi bygde de nye lokalene.

Hvis vi kan ta en del av de bibelske prinsippene og overføre til samfunnet, så får vi det veldig godt.

Trond Arne Pedersen -

«Annerledeslandet».

I mai i 2014 hadde Aftenposten en artikkel på trykk, «Annerledeslandet», der avisen så nærmere på det såkalte «bibelbeltet» lengst sør i landet og trakk inn rapporten «Det gode liv på Sørlandet og tradisjonelle kjønnsroller» av forskerne Dag Ellingsen og Ulla-Britt Lilleaas. Konklusjonen i forskningsrapporten var foruroligende.

Lav likestilling førte til lave levekår. Den lave likestillingen var et resultat av det store religiøse engasjementet.

I så måte burde Hauge i Dalane definitivt være ille ute, og bygda har garantert sine utfordringer. Men nå, når jeg besøker rogalandskommunen en sommerdag, ser det unektelig ut som om folk her har det godt.

Svært godt.

Det tror ikke ordfører Trond Arne Pedersen er tilfeldig.

– Hvis vi kan ta en del av de bibelske prinsippene og overføre til samfunnet, så får vi det veldig godt. Hvis du velger det, så velger du kanskje vekk den 100 prosent-stillingen. Men det er ikke pengene som nødvendigvis er lykken, mener han.

Les resten av reportasjen i papirutgaven Korsets Seier. Abonner på sms:                         Send ksabo til 2210.

 

kommentarer