Har kristne blitt grådigere? Artikler

I 40 år har kristnes vilje til å gi tiende minket. – Du kaster forbannelse over eget liv, mener pastor.

Skjermbilde 2015-07-21 kl. 11.01.55– Bibelen sier at en tiendedel av det jeg tjener hører til Gud, sier Johannes Groth (28), som er freelancemusiker og produsent.

Kona nikker.

– Det er førstegrøden, sier hun.

Ekteparet Groth og Ole Bendik Rørstad slapper fortjent av mellom slagene. De utgjør nemlig lovsangsbandet på Hedmarktoppen.

Ole Bendik er jusstudent, men også han føler seg forpliktet til å gi fra seg førstegrøden.

– I min situasjon er ikke summen like opplagt. Går tienden kun fra stipendet, eller skal jeg føye til studentlånet? Jeg vet fortsatt ikke. Jeg skal jo betale tilbake lånet senere, undrer han.

Blant kristne ellers er ikke givergleden som den var. 4 prosent av alle amerikanere gir tiende. Det er nesten en halvering på ti år.

Siden det stort sett er kristne som betaler tiende, betyr det sannsynligvis at givergleden blant  kristne er på retur.

Andel kristne ledere som mener tiende er elementært i kristenlivet, er nedadgående. For ti år siden mente 67 prosent at det var sentralt. Det har nå sunket til 58 prosent, viser tall fra Barna.

«Det er en grunn til at dere ikke har råd (til tiende). Dere lever under en forbannelse.

Robert Morris - pastor i Gateway, Dallas, USA

Artikkelen fortsetter under bildet.

BETALER SIN «SKATT» MED GLEDE: Ole Bendik Rørstad og ekteparet Johannes og Ida Groth spilte og sang i lovsangsteamet på Hedmarktoppen.  Alle tre gir tiende og føler at Gud velsigner tilbake, men tror samtidig at mange andre kristne ikke bryr seg. Foto: Lars Christian Gjerlaug.

BETALER SIN «SKATT» MED GLEDE: Ole Bendik Rørstad og ekteparet Johannes og Ida Groth spilte og sang i lovsangsteamet på Hedmarktoppen. Alle tre gir tiende og føler at Gud velsigner tilbake, men tror samtidig at mange andre kristne ikke bryr seg. Foto: Lars Christian Gjerlaug.

 

Tienden forandret pastor

Robert Morris:  Pastor i Gateway, Dallas, USA.

TIENDE-ENTUSIAST: Robert Morris, pastor i Gateway, Dallas, USA.

Pastor Robert Morris er kjent for å tale mye og grundig om tienden. Blant annet har Intro-menighetene brukt ham til å undervise om tiende.

Med sin egen menighet, Gateway i Dallas, har han gjort en oppsiktsvekkende avtale.

– Hvis du gir tiende resten av året og er misfornøyd med investeringen, gir jeg deg pengene tilbake. Jeg utfordrer deg til å prøve

Guds ord på dette området, gjentar Morris til stadighet.

Den kjente amerikanske bibellæreren henviser til Malaki 3,10:

«Kom med hele tienden til forrådskammeret så det finnes mat i mitt hus. Prøv meg på denne måten, sier Herren over hærskarene. Jeg skal sannelig åpne himmelens sluser og øse ut over dere velsignelse uten mål.»

For mange år siden fikk Robert Morris og kona Debbie en bibelsk åpenbaring om å være tro mot Gud og gi tiende. Etter hvert ga de mer. Til slutt inkluderte det deres eget hus.

– Alt vi hadde ga vi bort. Vi opplevde at Gud velsignet oss tilbake, blant annet i vårt ekteskap. Mitt hjerte ble forvandlet. Jeg var et egoistisk og kontrollerende menneske, bekjenner den erfarne pastoren.

For Morris ble ekteskapet, livet og tjenesten fylt av glede. Ønsket om å kontrollere, slapp taket.

LES MER: Kristnes evolusjon – om evolusjon.

Morris deler sitt vitnesbyrd om hvordan tienden forandret livet hans. Artikkelen fortsetter under videoklippet.

 

40 års nedgang

Brian Kluth: Leder for instituttet Maximum Generosity.

BEKYMRET FOR KRISTNE: Brian Kluth, leder for instituttet Maximum Generosity.

Undersøkelser viser faktisk at Morris er inne på noe. Ifølge instituttet Maximum Generosity viser det seg at kristne som gir tiende har en tryggere økonomi enn kristne som lar det være.

Leder for instituttet, Brian Kluth, tar likevel et forbehold.

De mange tusen tiendegiverne forteller at de opplever seg velsignet grunnet tienden. De som ikke gir tiende, forklarer at de ikke har råd.

– Uavhengig av hva som er årsaken til at mange kristne ikke gir, så er vi midt i en 40-års nedgang i andelen kristne som gir. Vi trenger å se en ny bevegelse av sjenerøsitet, ikke på grunn av kirkens budsjett, men på grunn av Bibelen og dens åndelige verdi i våre liv. Dette er en del av et større bilde – nemlig at vi ikke tar Guds ord på alvor, mener han.

Givere i bygd og by

Mens det regner utenfor, sitter lovsangsteamet fortsatt i kafeen på Hedmarktoppen og diskuterer tiende.

– Jeg tror nok mange kristne ikke tar tienden så seriøst, sier Johannes Groth.

Kona Ida mener det kan avhenge av hvor i landet man bor.

– I en liten bygd er kanskje alt som det alltid har vært, det er ikke så mange tanker rundt det. Mens i en storby får man flere impulser?

Ektemannen svarer.

– Kanskje givertjenesten og fokuset på tienden er enda større i små menigheter. Jeg har aldri tenkt at det er mindre undervisning eller prat om det i mindre menigheter. I det nære samholdet kan man lettere se behovet for å gi inn i fellesskapet.

«Dette er en del av et større bilde – nemlig at vi ikke tar Guds ord på alvor.»

Brian Kluth - leder for instituttet Maximum Generosity

Stjeler fra Gud

Gjennom forvandlingen til pastor Morris følte han et større ansvar for både å oppmuntre og advare andre. Han nevner det påfølgende verset i Malaki 3,11 som en tydelig advarsel.

«Dem som eter opp, skal jeg skremme bort fra dere, så de ikke ødelegger åkerens grøde og vinstokkene på marken ikke kaster frukten, sier Herren over hærskarene.»

– Alle de jeg kjenner som betaler tiende, sier til meg: «Vi er så velsignet.» Alle de som ikke betaler sier: «Vi har ikke råd». Det er en grunn til at de ikke har råd. De lever under en forbannelse.

Prisen for å la være å betale tiende, er høy. Morris forteller at han er sliten av å høre om at familier rives fra hverandre ved tap av jobb, inntekt, ektefelle og barn.

Karl Inge Tangen: Teolog og rektor ved Høyskolen for Ledelse og Teologi.

MENER TIENDEN ER GAMMELTESTAMENTLIG: Karl Inge Tangen, teolog og rektor ved Høyskolen for Ledelse og Teologi.

Da datteren til Morris fikk fast følge, var Morris nøye med å sjekke én ting: Om han ga tiende.

– Vi spøker mye om den historien, men det er også alvor. Det er grunnleggende viktig hvordan man håndterer penger som kristen. Hvorfor skulle jeg gi vekk datteren min til en tyv, altså en som stjeler fra Gud?

ØSTBY: Kristne som forlater menigheter.

Tviler på tienden

Men, la oss rygge tilbake: Er egentlig tienden et kristent prinsipp?

Her har det hersket forvirring og uenighet blant kristne. Teolog og rektor ved Høyskolen for Ledelse og Teologi, Karl Inge Tangen, mener nei.

– Tienden var en tydelig ordning blant jødene i Det gamle testamentet (GT). Og selv om Det nye testamentet (NT) underviser tydelig om det å gi, virker det ikke som om prinsippet med tienden videreføres. Tienden kan likevel være en god praksis, men samtidig mener jeg vi er fri til å gi både mer og mindre.

– Kan det å ikke å gi føre til forbannelser?

– Jeg kan ikke se at noe i NT tilsier det. Det høres litt spekulativt ut, svarer rektoren.

– Ville det ikke være fristende for kristne å kun gi vekslepenger for å smøre samvittigheten om vi fjernet tienden?

– NT forteller om et kristenliv hvor vi lever for Gud med hele oss. Forvalter vi pengene med det perspektivet, tror jeg ikke det er noen fare. Dersom vi ikke levde for Gud, hadde vi kanskje ignorert prinsippet om tienden uansett. Men nå nærmer vi oss psykologifeltet, og det er ikke mitt fagområde, så jeg tror ikke jeg skal si så mye mer her.

Tienden eller ikke.

Velsignelser og forbannelser.

Guds rike, Guds penger.

Prosentandel.

Brutto eller netto.

Det er mange spørsmål.

Gaver og tiende kan også være ubehagelig å snakke om. Følelsen av at man delvis snakker på vegne av seg selv og sin personlige inntekt, er til stede for noen.

– Pastorer i Norge tjener ikke mye, så det er ingen grunn til å kvie seg. Vi kan også her være offensive, men da trenger vi mer kunnskap og sunn teologi på feltet.

Hvorfor skulle jeg gi vekk datteren min til en tyv, altså en som stjeler fra Gud?

Robert Morris - pastor i Gateway, Dallas, USA

Herren gir, Herren tar

Alle tre i lovsangsteamet på Hedmarktoppen føler seg velsignet ved å gi. Ekteparet Groth satser på musikken og kan komme i krevende økonomiske situasjoner. Da opplever de at Gud svarer.

– Jeg har fått mange økonomiske velsignelser selv. En fyr kom og ga meg 10.000 kroner da jeg trengte penger i situasjonen jeg sto i, forteller Johannes.

Ida skyter inn at det ikke er lenge siden de fikk besøk av en dame som følte for å gi dem 2.000 kroner. Hun dukket bare opp på døra.

– Når det gjelder velsignelser, enten økonomiske eller andre områder, så har jeg ofte tenkt at det kan knyttes opp mot vår vilje til å gi tienden i tro, mener Johannes. KS

NB: Dette er avissaken vi spanderer fra ukens Korsets Seier. I juli kjører vi fjorårets pris. Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer