Samtale med Raniero Cantalamessa. Samtalen

Da Raniero Cantalamessa (81) ble døpt i Den Hellige Ånd, ble han fylt med kjærlighet til alle kristne. Det overrasket den katolske munken.

– Å, så hyggelig å møte deg!

Pavens hoffpredikant strekker fram hånden og hilser varmt.

Vi møter Sommerstevnets mest omdiskuterte taler på trappa til St. Thorfinn katolske kirke etter at han har feiret messe med Hamars katolikker. Den lokale kirkelyden gjør sitt beste for å oppføre seg normalt, selv om besøk fra Vatikanet gjør dem opprømt. Pavens fortrolige er sjeldent å se på Hedemarken.

Tidlig kall

– Det ble helt klart for meg allerede som 12-åring. Jeg hadde begynt på en skole drevet av fransiskanere, og på den første bønnesamlingen vi hadde visste jeg i hjertet mitt at Gud kalte meg til å bli prest. Det er en stor nåde, sier 81-åringen, som i hele sitt voksne liv har levd i sølibat, uten personlige eiendeler og i lydighet til fransiskaner-ordenen, der han er ordensbror.

Vi har forflyttet oss til stevne-lederne Linn og Geir Bybergs hage, og Cantalamessa blir vartet opp med lunsj i det strålende solskinnet.

Jeg fikk oppleve å bli døpt i Den Hellige Ånd. Det er en stor nåde.

Raniero Cantalamessa - pavens personlige prest i Vatikanet

Dåpen i Ånd

Forberedelsene til prestetjenesten førte Cantalamessa fra teologistudier i Sveits til doktorstudier i klassisk litteratur ved universitetet i Milano. Etter endte studier ble han tilbudt en professorstilling ved det samme universitetet, der han underviste i antikk kristendom. Måten den eldre mannen ordlegger seg på og stadig siterer forfattere, teologer og tenkere, vitner om en enorm kunnskapsbase.

Men det er noe helt annet enn kunnskap som driver den eldre presten fra land til land.

– Jeg fikk oppleve å bli døpt i Den Hellige Ånd. Det er en stor nåde, sier Cantalamessa og ser meg dypt i øynene.

– For meg ble dåpen i Den Hellige Ånd som en ny omvendelse, forteller han og gestikulerer som enhver god italiener.

Alt ble nytt

Det var i 1977 at den avholdte professoren innså at slaget var tapt. I flere år hadde han hørt ryktene om Den Hellige Ånds gaver og kraft, men like lenge hadde han kjempet imot.

– Jeg var uforberedt.

Men på en tverrkirkelig konferanse i USA bøyde han knærne og tok imot dåpen i Den Hellige Ånd.

  • Les ukens Samtale: Cantalamessa forteller om åndsdåpen sin, være prest for paven, karismatikk, Ulf Ekman og Pinsebevegelsen. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg