To pastorer risikerer dødsdom Samfunn

Den 2. juli ble det opprettet rettssak mot de to sør-sudanske de presbytarianske pastorene Yat Michael (49) og Peter Yen (36). Rettsprosessen går med dette inn i en alvorligere fase, skriver Stefanusalliansen.

Bakgrunnen for arrestasjonene er pastor Michaels besøk i en kirke i Khartoum i desember.

Kirken, Khartoum Bahri Evangelical Church, har opplevd mye trakassering fra myndighetene. Myndighetene har også konfiskert eiendommen deres. I sin tale oppfordret pastor Michael menighetens medlemmer til å stå fast, selv om mange av dem var blitt arrestert og eiendommen deres rasert. Kort tid etter dette ble Michael arrestert.

Peter Yen ble arrestert noen uker senere, da han prøvde å finne ut hva som hadde skjedd med Michael.

Kristne fra Sør-Sudan anklages fort for 'spionasje',' undergraving av grunnlovsordenen' eller 'krigføring mot staten'.

Ashagrie - forfølgelsesanalytiker for World Watch Research

Anklages for spionasje

Det nasjonale etterretnings- og sikkerhetsbyrået (NISS) har anklager Yat Michael og Peter Yen for en rekke kriminelle forhold.

De alvorligste anklagene går på undergraving av grunnloven og spionasje, noe som i verste fall kan føre til dødsstraff.

Ifølge forsvarsadvokaten finnes det ikke bevis for noen av anklagene.

Eskalerende konflikt

Kristne er vant til slike arrestasjoner. Det uvanlige i denne saken er at de to pastorene er fra Sør-Sudan, noe som kan være med å fyre opp under den gamle konflikten.

Kristne Sør-Sudan ble erklært selvstendig fra resten av Sudan, som hovedsakelig er muslimsk, i 2011.

– Dette viser at regjeringen i Sudan ikke vil la noe middel  være uprøvd for å forfølge de kristne. Slik er det viktig at kristne tar forsiktighetshensyn når de går inn i sudansk jurisdiksjon. Kristne fra Sør-Sudan anklages fort for ‘spionasje’,’ undergraving av grunnlovsordenen’ eller ‘krigføring mot staten’ og kastes i fengsel, sier Ashagrie, som er forfølgelsesanalytiker for World Watch Research i følge Åpne Dører.

De to pastorene befinner seg nå i et høysikkerhetsfengsel, hvor de ikke får ta imot besøk, verken fra sine familier eller fra forsvarsadvokaten. De får bare møtes under rettsmøtene.

Neste høring i saken er 14. juli.

 

kommentarer