Bandet Mumford and sons vokste opp i en menighet. Kristenliv

Altfor mange forsvinner ut menighetens bakdør, nærmest uten at vi merker det.

Østby-David-Andre_mediumNETT

David André Østby, lovsangsleder i Filadelfiakirken og tidligere redaktør i Korsets Seier.

Jeg har møtt dem i menigheter, på kafeer og i stuer i Oslo, Amsterdam, Los Angeles og København: Mennesker med mål om å fylle kirker, skake byer og befolke himmelen. Mennesker med plutselige omvendelser, store visjoner og enda større bekjennelser.

«No flame burns forever», synger prestesønnen Marcus Mumford (Hovedbildet – promo).

Jeg skulle så inderlig ønske at han tok feil. Men jeg har sett altfor mange som har forlatt den ungdommelige idealismen.

Konfrontert med livets utfordringer kaster de vrak på en tro som ikke lenger stemmer overens med erfaringene.

Den ubehagelige sannheten er at mange av våre beste forsvinner ut kirkens bakdører nesten uten at vi legger merke til det. Ikke alle tar høylytt avstand fra troen eller kirken. Det er heller flammen som slukner. Sakte. Og før de vet ordet av det, ligger bare glørne igjen. Restene av en tro som en gang skulle sette verden i brann.

Jeg har sett altfor mange som har forlatt den ungdommelige idealismen

David André Østby - Lovsangsleder i Filadelfiakirken og tidligere redaktør i Korsets Seier

Mistet gnisten

«Grunnen til at jeg ikke tror i dag, handler mest om at de følelsesmessige båndene er borte. Gnisten forsvant litt etter litt», sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i et intervju med Korsets Seier tidligere i år. Som ung var han brennende engasjert i et kristent miljø.

Først forsvant følelsene, så forsvant troen.

Dersom vår tro kun bygger på følelser, rystes trosfundamentet når følelsene svikter. Og det vil de garantert gjøre før eller senere.
Brennende mennesker står lettere i fare for å brenne seg. Når troen ligger tett opptil følelseslivet, vil det ene påvirke det andre. Ofte har jeg sett at nettopp de som hadde de sterkeste følelsene, senere ble troens skarpeste kritikere.

Gjør deg selv tilgjengelig ved å være en åndelige mor eller far

David André Østby - Lovsangsleder i Filadelfiakirken og tidligere redaktør i Korsets Seier

Ved på bålet

Vi står overfor en ny sommer med festivaler, stevner og konferanser.

Jeg har selv hatt gleden av å møte tusenvis av norske festival-ungdom-mer gjennom årene. Mange av disse vil gjøre livsforvandlende erfaringer med Gud denne sommeren. De vil få sine liv forvandlet og hjerter satt i brann. Om noen uker vender de hjem, kanskje til din eller min menighet. De kommer med sin ungdommelige glød, og bruker kanskje ord og uttrykk som vi ikke forstår.

Hvis unge mennesker forlater kirkene våre fordi brannen slukner, må vi sørge for å holde ilden levende. Ikke tenk om deg selv at du er for gammel, utdatert eller ute av takt med ungdomskulturen. Gjør deg selv tilgjengelig ved å være en åndelige mor eller far som hjelper ilden å brenne.

Tålmodighet, kjærlighet, nåde og overbærenhet er den beste veden til bålet. Og en grunnfestet og Jesus-sentrert tro vil brenne godt og lenge. KS

kommentarer