Vekkelseskampanje i kuleregn Kristenliv

Artilleriet dundret i bakgrunnen mens Halvard Hasseløy holdt appell og innbød til frelse i byen Avdiivka i krigsområdene i Ukraina.

Tekst og foto: Einar Vestvik (i Ukraina)

Dagen før ble Halvard og reisefølget hans truet på livet av fulle militssoldater med skarpladde våpen.

– Det var slett ikke kjekt. I løpet av det 23 årene jeg har arbeidet i Ukraina har jeg aldri opplevd en så dramatisk situasjon før. Det skremmer meg likevel ikke fra å reise tilbake. Folket i krigssonen trenger oss. I disse områdene er vi de eneste som forsyner dem med mat og klær. I tillegg ber de oss starte menigheter der det ikke finnes slike fra før. Menigheten representerer trygghet og håp ut over det materielle, sier Hasseløy.

Han har vært i krigssonen før, men aldri så nær fronten som denne gangen. Det har satt dype spor.

– Det aller sterkeste var å møte mennesker som har mistet alt de eide på grunn av en krig de ikke forstår. Det er også overveldende å oppleve takknemmeligheten over at det er noen som bryr seg, at vi kommer med mat og klær til dem i denne vanskelige situasjonen. En eldre kvinne som nå må bo i en hundegård etter at huset hennes ble rasert av en rakett, sa det slik: «Vi hadde ikke overlevd uten dere og Gud.»

2000 søkte frelse

Det dramatiske møtet med soldatene skjedde lørdag 20. juni utenfor landsbyen Popasjnaya i Lugansk fylke, tett opp til fronten mellom den ukrainske hæren og de russiskvennlige opprørsstyrkene i øst. Besøket i denne byen startet med et utendørs dåpsmøte. Hele 107 nyfrelste, fra tenåringer til folk langt opp i 70-årene, lot seg døpe. Både Halvard Hasseløy og Stein Moen fra Moi var med og døpte sammen med ukrainske pastorer. Egentlig hadde rundt 200 meldt seg til dåp. På grunn av harde kamper i området natten i forveien hadde mange søkt tilflukt i kjellere og våget ikke å komme ut igjen av frykt for at krigshandlingene skulle blusse opp igjen.

stordåp-1

107 DØPT: 107 nyfrelste ble døpt under møtekampanjen i Ukraina.

Etter dåpen gikk turen til parken foran byens kultursenter, der over 3.000 mennesker møtte fram for å høre Hasseløy forkynne Guds ord – og ikke minst for å få mat og klær. En stor del av forsamlingen, kanskje så mange som 2.000, rakte hendene i været som svar på innbydelsen til å ta imot Jesus.

Angrepet

På vei ut av Popasjnaya slo soldatene til. En militær pickup kom bakfra. På en øde strekning kjørte den plutselig forbi bilen med Hasseløy og følget hans og stilte seg på tvers foran dem. Soldatene hoppet ut og gikk i stilling. Det ble avfyrt to skuddsalver, det ene mot bakken i retning bilen, det andre i lufta. Seks menn og to kvinner ble deretter kommandert ut av bilen med hendene i været og stilt opp på rekke i grøftekanten. Med våpnene rettet mot seg måtte de i noen dramatiske minutter høre på et rasende utbrudd fra den synlig berusede troppføreren. Deretter fikk først kvinnene, så de tre nordmennene og til slutt to av de tre ukrainske mennene sette seg i bilen igjen. Soldatene tok med seg pastor Dimitri Makarenko inn på en sidevei. I skjul bak trærne slengte de ham i bakken og sparket ham i ansiktet og på kroppen Han hadde store smerter og synlige skader etter den hardhendte behandlingen.

Bakgrunnen for angrepet er uklart. Soldatene, som kalte seg 25. bataljon, var til stede under matutdelingen og skal der ha kritisert måten utdelingen ble organisert på. Pastor Makarenko skal da ha tatt til kraftig motmæle, noe som kan ha provosert dem. Kilder som står Hasseløys organisasjon Open Heart nær, skal dessuten ha fått opplysninger om at den ortodokse presten skal ha tatt kontakt med de militære i et forsøk på å få stoppet aksjonen i parken. Presten skal før det ha kontaktet både ordføreren og politiet uten å få støtte.

En sentral kilde i Kiev tviler på om soldatene virkelig tilhører 25. bataljon. En rekke frivillige militsgrupper har sluttet seg til hæren og kjemper sammen med dem, men er ikke under kontroll.

Gir håp

Turen til Avdiivka neste dag skjedde med militær eskorte. Byen ligger mellom storbyen Donetsk og flyplassen, og enda nærmere frontlinjen. En militærforlegning inne i byen, ganske nær parken der friluftsmøtet og matutdelingen skjedde denne søndagen, er et opplagt mål for opprørsstyrkene. Mange av boligblokkene rundt parken hadde omfattende skader etter rakettangrep. Det e r grunnen til at bare 10.000 av byens 40.000 innbyggere er igjen. De som ikke er drept har flyktet. Mange av de gjenværende møtte opp i parken, der det ble delt ut 1.300 matpakker. Mange responderte også her på frelsesinnbydelsen.

Open Heart startet med sporadisk utdeling av mat og klær i krigssonen allerede i fjor sommer. Siden mars i år har de kjørt ukentlige forsyninger til Popasjnaya, Avdiivka og seks andre byer. Hjelpearbeidet i krigssonen blir ledet av pastor Dimitri Makarenko og hans medarbeidere i Ny Generasjon-menigheten i Novomoskovsk. Så langt i år er det brukt nær en million kroner til dette arbeidet.

Et nytt og svært viktig tilbud denne sommeren blir også leirer for barn. Det vil gi mellom 500 og 1.000 barn anledning til å få en to ukers pause fra et liv i konstant frykt og spenning. Leirene vil bli en ekstra økonomisk utfordring for Open Heart.

 

kommentarer