6 pilarer til et vellykket ekteskap Samfunn

Hvordan kan to liv forenes til ett i hverdagen?

Tekst: Marcus Brotherton (i bildet), forfatter og skribent ved Relevant Magazine.
Oversatt av: Marit Dale Aarseth.

About-Marcus-photoDa jeg var singel, kunne jeg aldri i livet forestille meg en fremtidig ektefelle med en stortå med hår på. Før du begynner å le, ta en kjapp titt på din egen liste over ønskede egenskaper ved din drømme-ektefelle.

I dag, etter 17 års ekteskap, kunne jeg ikke brydd meg mindre om mesteparten av punktene jeg hadde på den listen. Er du på jakt etter en ektefelle, anbefaler jeg deg å tenke over disse aspektene som jeg tror er avgjørende for et godt ekteskap.

1) Sunn kommunikasjon

Å snakke sammen er noe av det viktigste et ektepar gjør. I løpet av livet oppstår det situasjoner som gjør fremtidssikten uklar og man lurer på hvor veien går videre. Da må man kommunisere for å finne ut av ting.

Dere behøver ikke akkurat ha mastergrad i kommunikasjon. Alt dere trenger er å kunne snakke ærlig om situasjonen og finne gode løsninger i fellesskap.

En del av kommunikasjonen innebærer også å være litt som en fotballspiller – du må være i stand til å takle det som kommer din vei. For eksempel, hvis den ene personen er veldig ekstrovert og snakker hele dagen lang, må den andre må lære seg å håndtere denne kommunikasjonsstilen uten å bli utmattet.

Eller hvis den ene elsker de lange, dype samtalene, trenger ikke den andre være likedan, men man må lære å tilpasse seg denne formen.

2) Dele troen

Bibelen sier at vi skal sørge for å «ikke dra i fremmed åk med vantro» (2. Korinterbrev 6,14).

Ekteskap mellom en kristen og en som ikke er det kan tidvis fungere, men vår tro og vårt åndelige liv berører overraskende mange områder av livet: Ferier, etikk, hvordan vi håndterer stress, valg av underholdning, om man vil delta i en menighet eller ikke, hvilke bøker du leser, og hvordan du utvikler karakteren din.

Når et ektepar ikke er på samme vei åndelige sett, er det vanskelig for begge å dele det som er virkelig viktig for dem innerst inne.

LES MER: 3 måter ekteskap rives fra hverandre.

3) Vennskap som grunnlag

Kan dere tilbringe en hel dag sammen uten å bli irriterte på hverandre? Før dere er gift, er det lurt å avtale en date der dere gjør noe totalt uinteressant sammen. Ta oppvasken sammen, dra på Rema 1000 og kjøp deodorant, eller vask trappene i bygården. Hvorfor?

Fordi det er lett å ha det gøy sammen når man drar på konsert, kino eller Tusenfryd. Men hvis dere bare gjør morsomme og spennende ting sammen, er det lett å bli tiltrukket av aktivitetene dere gjør sammen, heller enn selskapet dere har i hverandre på tross av aktivitetene.

Husk at mye av livet består av rutiner. Hvis dere fremdeles er interessert i hverandre etter at dere har stått i kø sammen i butikken og skrubbet trapper sammen, er det en positiv ting.

4) Gjensidig forståelse

Handletur kopi

Alle mennesker har sin særegne livsstil. Det vil prege deres tilværelse og atmosfære. Finn ut hvilken livsstil din potensielle ektefelle lever og hvordan det preger hans eller hennes tilværelse og hvilken atmosfære det bringer med seg.

Kanskje er personen du dater introvert og hjemmekjær og elsker å gå lange turer i naturen? Dette vil prege alt fra karriere til barneoppdragelse, valg av feriedestinasjon til hvilken atmosfære han eller hun skaper i hjemmet.

Finn ut hvilken livsstil din potensielle ektefelle lever og hvordan det preger hans eller hennes tilværelse og hvilken atmosfære det bringer med seg.

Marcus Brotherton - Forfatter og skribent i Relevant Magazine

Eller kanskje personen du dater er veldig målrettet og engasjert, alltid i farta, intens og sprudlende? Mange elsker en slik personlighet, andre syns det er slitsomt.

Du og partneren din må ikke være like. Min kone er oppvokst i Texas og California. Familien hennes var demonstrative i alt de gjorde og sa – fra hvordan de uttrykte følelser til måten de viste uenighet på. Selv er jeg oppvokst med reserverte, høflige og unnskyldende Canada i mine røtter. Vi holdt følelsene våre for oss selv. Kona mi og jeg måtte jobbe for å forstå hverandres tilnærming til livet og hvordan vi ønsket å ha det sammen.

LES MER: Ekteskapet handlet ikke om lykke, men om å bli bedre.

5) Varig fysisk tiltrekning

Noen mennesker elsker lidenskapen og vil at det skal gnistre mellom dem og partneren. Eller de vil ha den vakreste jenta eller den kjekkeste gutten i rommet. Men ingen av delene er særlig viktig på sikt.

Hvis du forventer at partneren din alltid skal være den mest attraktive personen innen rekkevidde, legger du et stort press på ham eller henne. Dessuten, etter at dere er gift skal jeg love deg at du vil møte personer som er enda mer attraktive enn din ektefelle. Når dette skjer må man håndtere det på en måte som ikke skader ekteskapet. Har du derimot gjort utseende til en så høy verdi, vil dette bli utfordrende å takle.

Du vil møte personer som er enda mer attraktive enn din ektefelle

Marcus Brotherton - Forfatter og skribent i Relevant Magazine

Fysisk tiltrekning kommer og går. Det kan forandre seg ved aldring, ulykker eller sykdom. Hvis ektefellen din får rynker (forvent det!), legger på seg, mister figuren eller bli fysisk handikappet i løpet av livet, ønsker du likevel å elske han eller henne, og forbli trofast.

Fysisk tiltrekning er viktig i et forhold, men mye er viktigere. Hvis du vet at du idealiserer en viss type kroppsbygning, høyde, hårfarge eller hudfarge, så tenk om igjen hva som er VIRKELIG viktig for deg.

6) Vilje til å forplikte seg

Når du ser på personen du dater – kan du se dere selv gift? I så fall, er du fornøyd med bildet du ser?

Noen ganger kommer tilfredsheten når du tar et valg. Andre ganger er det en følelse som utvikler seg over tid. Jeg var sammen med en ung kvinne i 20-årene som virket fantastisk på alle måter. Likevel måtte jeg bestandig overtale meg selv til å bli i forholdet. Til slutt gjorde vi det slutt. Jeg hadde ikke viljen til å forplikte meg til henne, og visste at hun fortjente en mann som var villig til å gjøre det.

Til slutt gjorde vi det slutt

Marcus Brotherton - Forfatter og skribent i Relevant Magazine

Når det gjaldt kvinnen som jeg i dag er gift med, trengte jeg aldri overtale meg selv til å ta det valget. Jeg ønsket nesten umiddelbart å forplikte meg til henne.

Hun derimot, måtte kjempe mye med spørsmålet om hvilket hun skulle gifte seg med meg. Men da hun omsider bestemte seg, var valget hennes ekte, dypt og urokkelig.

Og det er ok. Noen ganger tar det lenger tid for den ene personen å bli tiltrukket enn den andre. Tiltrekningen er sterk, men trenger bare lenger tid for å utvikle seg. Det må man gi rom for.

 

kommentarer