Kart over menneskesmugling i Europa. Reportasjen
Kjøp og salg av kvinner og barn vokser både hjemme i Norge og i verden ellers. Har kristne et ansvar?

Kundene var ekle. Mange var fulle. Noen ganger ville de ikke bare ligge med meg, men de slo meg også. Mennene betalte til bareieren, av og til fikk jeg noen småpenger. Det var et vanskelig liv. Å måtte ligge med tre-fire ukjente menn hver dag er tortur. Hele livet var tortur. Jeg prøvde å slutte, men han som eide baren sa at han kunne drepe meg.
«Mona»

Når vi snakker om menneskehandel, omfatter det et vidt spekter av skjebner:

  • Prostitusjon eller andre seksuelle formål.
  • Tvangsarbeid eller tvangstjenester, som for eksempel tigging.
  • Krigstjeneste i fremmed land.
  • Salg av organer.

Det vanligste forholdet er kjøp og salg av kvinner og barn til seksuell utnyttelse. Bakmenn lurer eller tvinger dem vekk fra familier som ofte lever under fattige kår i fattige land. Falske løfter gis om et nytt liv i et rikt land med spennende muligheter som utdanning og modelljobber.

Andre er klar over at de skal inn i sex-industrien, men vet ikke at de vil få lite eller ingen betaling. Lite vet de om at trusler, vold, fratakelse av bevegelsesfrihet og råderett over egen kropp blir en del av hverdagen.

Terror og frykt

Mange blir slått, voldtatt, innesperret og sultet inntil de gjør som de kriminelle krever.

Ofre for menneskehandel blir holdt i et jerngrep av psykisk og fysisk terror. Selv de som går på gaten alene med politi og hjelpeapparat i nærheten, våger ikke å bryte ut av situasjonen. De kues av frykt for represalier overfor barn og familie i hjemlandet og skam og fortvilelse over sin egen situasjon.

Bare statistikk

CaineLITE BILDEVerden over holdes over 35 millioner fanget av det moderne slaveriet. Og antallet stiger.

– Josef Stalin (sovjetisk diktator) sa en gang at «ett dødsfall er en tragedie – én million er en statistikk», sier Christine Caine, grunnlegger av organisasjonen The A21, som jobber for å avskaffe det moderne slaveriet.

De hadde alltid full kontroll på hvor datteren min var, for de visste at jeg ikke ville stikke av uten henne. Vi var over hele Europa, ofte med falske papirer. Av og til reiste jeg med denne vennen av mannen min. En dag kom vi to til Oslo. Dette var et bra sted å selge sex i, sa han. Mannen min skulle komme etter.
«Hanna»

NB! Historiene er hentet fra nettutstillingen «Kvinner i ROSA», der elleve kvinner forteller om sin erfaring fra menneskehandel og prostitusjon som til slutt førte dem til Norge. KS

  • Les hele saken hvor kristne som ofre og kristnes ansvar gjennomgås. I tillegg forteller vi om smuglerrutene. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer