Oppsøkt av myndighetene Nærbildet

Ukraine er i krise. Myndighetene har bedt Star of Hope og Håkon Skaug om hjelp.

– Ukrainske myndigheter har bedt Star of Hope om hjelp. Fortell?

– På 90-tallet gjorde vi en del leirer for barn som hadde kreft i bukspyttkjertelen etter Tsjernobyl-ulykken. Den gangen hadde vi nærmere 3.000 barn på leirer her i Skandinavia, og i april i år hadde vi en gjenforening med disse barna, som nå har blitt voksne og har egne barn. Der var det også representanter fra ukrainske myndigheter, som kom med forespørsel om vi som organisasjon kunne tenke oss å gjøre en innsats for barna som er traumatisert av krigen i Øst-Ukraina.

– Og dere sa ja?

– Ganske samtidig fikk vi en telefon fra Halvard Hasseløy, som sa at Open Heart hadde fått tillatelse til å bruke et slags leirsted eller senter som behandler akkurat denne typen mennesker. Vi bestemte oss ganske kjapt for å gå sammen om å gjøre noe.

Vi bestemte oss ganske kjapt for å gå sammen om å gjøre noe.

Håkon Skaug - Star of Hope

– Hva skal dere konkret gjøre?

– Vi plukker ut de barna som er hardest rammet av krigen og tar dem med på et treukers opphold på dette senteret. Det er barn som har levd på institusjoner og barnehjem, eller har vært på flukt, og som ikke har noen til å ta vare på seg. Det er barn som har krigsskader, men også barn på flukt som har oppholdt seg i fuktige kjellere i halvannet år, som sliter veldig med åndedrettet fordi lungene er skadet. Så har du selvfølgelig den mentale biten. Dette senteret har spesialisert seg på det. De har kurbad for lungesyke, psykologer som er traumespesialister, kirurger og fysioterapeuter. Gjennom oppholdet får barna den oppfølgingen og behandlingen de trenger, i tillegg til lek og hvile.

– Det er fortsatt krig i Ukraina. Er dette trygt?

  • Les svaret og resten av intervjuet med Håkon Skaug. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

kommentarer