Lovsangen stiger fra Jerusalem Reportasjen

Stadig flere jøder tilber Jesus. Nå snakkes det om en stille vekkelse i Israel.

«Millioner har sett Jesus-historiene», heter det i en overskrift i et populært israelsk nettmagasin. Magasinet forteller om videokampanjen «I met Messiah» (Jeg har møtt Messias),  der 40 framtredende messianske jøder deler sine vitnesbyrd om hvordan de har kommet til tro på Jesus. Et av vitnesbyrdene har alene blitt sett av mer enn fem millioner mennesker.

Kraftig vekst

Å tallfeste antallet messianske jøder i Israel er vanskelig, men tall KS har innhentet fra forskjellige kilder, peker mot at det i dag finnes 120 menigheter, og om lag 15.000 messianske jøder rundt om i den jødiske staten.

Tallet er ikke veldig høyt, men de siste ti årene har antallet steget kraftig fra henholdsvis 80 menigheter og om lag 3.500 messiastroende jøder i 2005.

Historisk åpenhet

Veksten i antallet sier noe, men den største endringen har ifølge messianske ledere skjedd i det israelske samfunnets syn på sine Jesus-troende brødre og søstre.

– Dette er første gangen i historien vi opplever at det israelske samfunnet som helhet er åpne for å forholde seg til Jesus. Det oppleves som et mirakel, og jeg synes å merke at vi har en helt annen favør og nåde enn før, sier den messianske lederen Asher Intrater til den kristne tv-stasjonen CBN.

– Jeg tror av hele mitt hjerte at Den Hellige Ånd er i ferd med å ta bort dekket som har hindret jødene i å se hvem Jesus er, istemmer Avi Mizrachi entusiastisk. Han er pastor i en større menighet i Tel Aviv.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FLERSPRÅKLIG: Lovsangsteamet i King of Kings Church leder forsamlingen i både hebraisk og engelsk lovsang. FOTO: Lars Christian Gjerlaug.

FLERSPRÅKLIG: Lovsangsteamet i King of Kings Church leder forsamlingen i både hebraisk og engelsk lovsang. FOTO: Lars Christian Gjerlaug.

Resultat av forfølgelse

Knut Høyland, som arbeider ved det norskstøttede Caspari-senteret i Jerusalem, som fungerer som et ressurssenter for mange messianske ledere, peker på flere årsaker til at messianske jøder nå opplever at det er lettere å stå fram.

– Det har funnet sted flere stygge episoder der ultraortodokse jøder har angrepet messianske jøder. Det har gitt en del medieoppslag og sympati. At disse angrepene har skjedd, har videre ført til åpne dører i media der flere messianske jøder har fått fortelle om hvem de er, hva de står for og hvordan de arbeider. Dette er en ny åpenhet, som var utenkelig for bare noen år siden, kommenterer Høyland til CBN.

Jeg tror av hele mitt hjerte at Den Hellige Ånd er i ferd med å ta bort dekket som har hindret jødene i å se hvem Jesus er.

Avi Mizrachi - Pastor i Tel Aviv

Vond bagasje

Wayne Hilsdon kjenner seg igjen i alt som blir sagt. Pastoren i den pinsekarismatiske menigheten King of Kings Church i Jerusalem flyttet fra Canada til Israel for 31 år siden, og merker det åndelige væromslaget.

– Når man bygger kirke i dette landet, må man ha klart for seg at man ikke begynner på et nullpunkt, men med 1.800 års vond historie i bagasjen.

Kristendommen blir av mange jøder knyttet opp mot Europa og deres behandling av jøder opp igjennom, og da er det lett å forstå at Jesus og kristen tro lenge har vært et svært betent tema, sier Hilsdon.

– Men nå opplever jeg at det er en varsom åpenhet for å se på Jesus med nye øyne, sier Hilsdon og slenger bena på bordet på det lille pastorkontoret.

  • Les hvordan Hilsdon og menigheten hans nådde inn til det jødiske folket. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

kommentarer