3 måter ekteskap rives fra hverandre Samfunn

Små sår kan få vokse umerket. Les hvordan du renser dem.

Så har vi de de sårene som glir nesten umerkelig under radaren inntil skadene er for omfattende til å skjule. Forverringen skjer gjerne så langsomt at den er vanskelig å oppdage. Men giftstoffene inntar kroppen sakte, men sikkert. Det vitalet ekteskapet er plutselig erstattet med bitterhet og frustrasjon.

KOMMENTAR: Cara Joyner.

KOMMENTAR: Cara Joyner

«Jeg vet ikke hva som skjedde», sier vi. Hvordan kunne dette fantastiske forholdet ble så hardt og utmattende?

Svaret er i første omgang at det ikke finnes ett svar for alle problemer, men noe kan vi si. Tre giftstoffer går igjen, og de er ute etter å stjele og ødelegge alt liv i ekteskapet.

RELEVANT MAGAZINE: Kommentaren er oversatt. Den er skrevet av Cara Joyner; kone, trebarnsmor, blogger og fast skribent i Relevant Magazine.

1) Beskyldninger

– Det er hans skyld.

– Det er hennes holdning.

– Han vil ikke kommunisere.

– Hun vil ikke høre.

Beskyldninger har kortsiktig hukommelsestap. Den liker å peke på ektefellens feil, men uoverser beleilig de giftige bidragene den selv bringer til bordet.

Nåde blir borte i et hjem der beskyldningene hagler, hvor partneren alltid er den skyldige. Vi blir mannen i Bibelen som ble tilgitt en enorm gjeld for så snu seg og nekte å ettergi en annen manns mindre gjeld (Matt 18:21-35)

Skylden elsker å bruke pekefingeren. Den er mer opptatt av å anklage enn å se hele sannheten. Alt er feil ved den andre. Selv de små detaljene i hverdagen. Vi sier det ikke alltid høyt, men i hjertet vårt fortsetter fordømmelsen.

Den som beskylder andre har en tendens til å overdrive. «Han fatter ingenting» «Hun kritiserer alltid». Skal anklagene være effektive, så må den beskytte og bevare anklageren. Reduserer vi partneren, så kommer vi bedre ut selv.

Strategiens endelig frukt er forakt. Dr John Gottman ved University of Washington gjorde en studie der fant han ut at forakt er den største indikator på ekteskapelig problemer, og til slutt, skilsmisse.

Beskyldninger slår ned den tiltalte, og skaper rom for sin nære allierte: Sammenligninger.

LES MER: Ekteskapet handlet ikke om lykke, men om å bli bedre.

2) Sammenligning

Sammenligningene med den anklagede partneren skaper en illusjon av at de fleste andre alternativer er bedre. Dessverre er vi ikke så veldig flinke til å vurdere andre mennesker på avstand. Den svartmalte partneren sammenlignes med mennesker vi kun har sett solsiden av. Den overfladiske vurderingen gir partneren dårlige odds.

Det finnes ingen tilfredshet, ingen takknemlighet, ingen glede i sammenligning. Vi sammenligner hva som er virkelig med noe som ikke fins. Andres ekteskap har også utfordringer og kamper, selv om det ser aldri så perfekt ut utenifra. Og svært mange single lengter etter en følgesvenn.

Sammenligning er det motsatte av takknemlighet, og den er basert på et dårlig kildegrunnlag. Resultatet er splittelse og ødeleggelse. Og full retrett.

LES MER: Slik styrer du unna giftige forhold.

3) Retrett

Dette er en krig ingen vinner. Med tilbaketrekning kommer taushet, gjemsel, porno, kontakt med andre, sinne, travelhet og bitterhet. Man blir en selvdefinert martyr.

Retrett undergraver muligheten for gjenopprettelse ved å ikke akseptere ansvar og unngår alle plattformer for forsoning. Det er lett å ha rett når ingen har mulighet til å foreslå at vi kan ha tatt feil.

Ved syndefallet finner vi det første ødelagte forholdet, mellom Gud og mennesker. Hva gjør Adam og Eva? De løper og gjemmer seg. Når de blir avslørt kommer beskyldninger, anklager og motangrep.

Hva gjør Gud? Han kommer etter dem. Han var den forrådte, men i sin nådefulle kjærlighet gir han aldri opp. Han må gjenopprette forholdet, noe som endte med den ultimate kjærlighetshandlingen. Lidelsen på korset.

Det var diagnosen. Les om kuren i kommentaren til Relevant Magazine.

Vær med på diskusjonene på facebook!

kommentarer