Karismatiske kristne likestiller heterofilt og homofilt samliv Samfunn

Megakirker i USA endrer standpunkt. Svensk pinseteolog mener vi må tenke nytt. Det samme mener enkelte norske pastorer.
– Hvorfor skulle ikke dette komme til Norge, spør Tarjei Gilje.

Teologen og Dagen-redaktøren har fulgt Norges frikirkelighet i årevis.  Selv er han eldste i den luthersk-karismatiske bergensmenigheten Kristkirken.

– Den kommer ikke i morgen, men vi bør være forberedt på at homospørsmålet vil skape diskusjoner i det frikirkelige, også det pinsekarismatiske.

Megakirker endrer homosyn

Utklipp fra avis

Utklipp fra avis

DRASTISK ENDRING: I ukens Innsikt skriver Korsets Seier om hvordan det pinsekarismatiske landskapet i Vesten har beveget seg i synet homofilt samliv i løpet av kort tid.Kirkens standpunkt i homofilisaken har vært tindrende klart i 2.000 år.

Nylig skrev Korsets Seier om den tidligere respekterte megakirkepastoren og forfatteren Rob Bell som tror at kirken snart gir avkall på sitt syn i homosaken.

Det første tegnet på endring kom kanskje da den verdensomspennende organisasjon Exodus ga opp og la ned i 2013. I 40 år forsøkte de å hjelpe homofile å begrense sine følelser og be om helbredelse. Både grunnlegger Michael Bussee og siste leder Alan Chambers har siden beklaget hele ideen ved virksomheten.

LES MER: Bent (61) var homofil i 30 år. Så endret alt seg.

Redaktør Tarjei Gilje

REDAKTØR: Tarjei Gilje i Dagen.

Flere, store karismatiske menigheter i USA går nå den samme veien. De har skiftet syn:

  • I januar gikk lederskapet i Eastlake Christian Church i Seattle ut og sidestilte heterofilt og homofilt ekteskap. De begrunnet avgjørelsen historisk med hvordan kristne har behandlet homofile.
  • I februar kom det fram at megakirken Gracepointe i Nashville, altså midt i det amerikanske bibelbeltet, tillot homofilt samlevende i lederskapet. Pastor Stan Mitchell forklarer at han vil gi fullt medlemskap uansett legning. «Fullt medlemskap betyr å være i stand til å tjene i lederskap. Man skal kunne bruke alle sine gaver og egenskaper, og man skal kunne motta alle sakramentene. Ikke bare nattverd og dåp, men også ekteskap.»
  • Nå har en av de største karismatiske kirkene i San Fransisco tatt et enda lenger steg. «Vi vil ikke lenger diskriminere på PINSETEOLOG: Joel Halldorfgrunnlag av seksuell orientering og vil heller ikke kreve at homofile skal leve et livslangt liv i sølibat som en forutsetning for å bli med,» skriver ledende pastor Fred Harrell og seks styremedlemmer iCity Church i en pressemelding.

– Sakte, men unektelig sikkert, har nå evangeliske kristne begynt å endre syn, skriver renommerte Time Magazine i en analyse.

LES MER: Matt (25) nekter å kalle seg «homo» fordi han er kristen

PINSETEOLOG  Joel Halldorf

PINSETEOLOG: Joel Halldorf

Svensk pinseteolog åpner opp

Trenden har nådd Sverige, i hvert fall om vi skal tro den respekterte pinseteologen og forsker på frikirkelighet, Joel Halldorf.

– Et økende antall kirker, særlig i store byer, søker å endre sin holdning til problemet. Det er en trend som trolig vil fortsette…

Artikkelen er et utklipp fra ukens Innsikt på papir: Les hvorfor liberale mener konservative er inkonsekvente bibelsk, hvorfor teologen Joel Halldorf mener vi må tenke nytt om homofili og at Dagen-redaktør Tarjei Gilje mener Norges frikirkelige i dag er sårbare for en slik utvikling. Kjøp eAvis her.

Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer