Fanget av fortiden Reportasjen
Romania har Europas største pinsebevegelse. Likevel ringer varsellampene. 

 

Tekst: Karl Andreas Jahr og Anne Gustavsen
Foto: Anne Gustavsen 

– I mange år har jeg skrevet og prøvd å legge til rette for en re-evaluering av systemet vi er en del av, men dessverre uten resultat.  Pinsebevegelsens ledelse i Romania er veldig sentralisert. Det finnes ingen vilje til reformasjon eller forandring per i dag, forteller Laurentiu Balcan til Korsets Seier. 

REPORTASJE FRA ROMANIA: Landsbyen der alle ble kristne

Ekskludert

Den rumenske pinsepastoren har pastorutdannelse fra Pinsevennenes Teologiske Fakultet i Bucuresti. I flere år betjente han pinsemenigheten Filadelfia, Onesti som pastor sammen med sin far Gheorgie. Nå bor han og familien i Geneve i Sveits, hvor de betjener en rumensk forsamling som pastorer.

Den unge pinsepastoren forsøkte å utfordre den nasjonale ledelsen i den rumenske pinse-

unionen til å fasilitere fornyelse og endring. Med det resultat at mange ønsket ham ekskludert.

– Jeg kan ikke snakke om de vanskelighetene jeg fikk etter mine henvendelser, men jeg erfarte at mange pastorer ønsket å hive meg ut av pinsebevegelsen, sier han og spør: 

– Hvorfor vil de ikke forandre seg? Fordi de ikke vil forandre seg. 

Vi ser gang på gang at dette kan være en effekt av forfølgelse. Man blir proteksjonistisk og skeptisk til ytre påvirkning.

Unngår pinsebevegelsen

Den tradisjonelle pinsebevegelsen i Romania består av en halv million mennesker. Før opererte de med antallet 600.000 mennesker. Unge rumenere bryter nemlig ut og danner nye menigheter og bevegelser. 

Mange utenlandske misjons- og bistandsaktører velger bevisst å unngå de klassiske  pinsevennene i Romania. En av dem er sørlandspastor og misjonær Geir Myra. 

– Jeg har sett konservatismens bakside med egne øyne. Det ville vært svært tøft å jobbe sammen med dem. Ulikhetene er så store. 

Det handler om klassiske områder som lovsang, kvinnesyn , dans og drama, men ifølge Geir er det bare noen eksempler. 

FULLFØRER LØPET: Kjell Våraker (90) besøker gamle misjonsmarker. 

Skremmer ungdom

– Selv de mest konservative, gammelmodige menighetene i Norge er ikke i nærheten av dette. Jeg kan ikke en gang huske noe lignende som barn tilbake på 70- og 80-tallet…

  • Les reportasjen om Europas største, men samtidig en pinsebeveglse. Kjøpe eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

 

 

kommentarer