Visdom og feighet Leder
Hvor tydelige skal vi være med vår kristen tro i dagens Norge?

 

Sist helg ble jeg av NRK Ytring bedt om å gi dramatiker Arne Berggren tilsvar på spørsmålet «Hvor er de kristne for tiden?» Artikkelen «Skapkristne» er også publisert i sin helhet på vår nettside.

Da jeg leste artikkelen til Berggren, slo det meg at jeg synes svaret er åpenbart. Jeg ble også minnet på alle e-postene vi til stadighet mottar fra folk som har blitt intervjuet av Korsets Seier, men som nå ønsker alle kristenspor fjernet fra internett.

«Når jeg skal etablere meg på nytt og søke jobber, så er dette belastende.»

«Jeg har oppdaget at bilde og tekst om meg ligger ute på nettsiden, og det føles ubekvemt. Jeg hadde blitt veldig takknemlig dersom dere kunne fjerne dette.»

«Artikkelen er ikke så god å ha på cv-en, om du skjønner. Når man googler navnet mitt, er den artikkelen noe av det første som dukker opp.»

Fordommene er for store og toleransen for liten.

Mens andre medier alltid sier nei til å slette gamle artikler, må vi i Korsets Seier være vennligere innstilt. For kristne jobbsøkere oppleves hintene om kristentro på nettet som et sterkt handikap i møte med arbeidsgivere i konkurranse med andre søkere.

I vinter intervjuet jeg 30 år gamle Anders, en godt utdannet fyr med solid jobberfaring og rik erfaring fra politikken og frivillighet. Han var arbeidsløs. Etter avslag på avslag vurderte han å slette alt av kristendom fra cv-en. Alternativet ville innebære at flere år sto tomme. Det ser ikke bra ut, men kanskje det likevel ser bedre ut, var håpet hans.

Om det er krevende å søke jobb med et kristent vedheng, så er det å heve stemmen i det offentlige rom et livsvarig offer. Frykten for å bli stemplet er for stor. Fordommene er for store og toleransen for liten. Videre i artikkelen skriver jeg om samfunnets behandling av kristne kontra andre religiøse grupper. Jeg nevner ensidig skildring av kristne i kulturen, samt mine egenlevde erfaringer.

Paulus viser oss en hårfin, fintfølende balanse.

Norge trenger å bli opplyst om kristnes opplevelse av storsamfunnet. Det er også pastor i Oslo Vinyard, Ole Petter Erlandsen, enig i. Men, i ukens Rett på sak føyer han til at kristne ikke skal være opptatt av kristnes vanskelige situasjon. Han er usikker på om artikkelen burde publiseres i kristenblekker som Dagen, Vårt land og hos oss.

Som han skriver: «Vi glemmer fort at motstand mot kristen tro faktisk er en normalsituasjon – bibelsk og historisk. Til de fleste tider og de fleste steder på kloden har kristne mennesker blitt misforstått, marginalisert eller forfulgt.»

Gjennom Bibelen viser Paulus oss en hårfin, fintfølende balanse mellom det kompromissløse og taktisk tilbakeholdenhet. Eksempelvis på Areopagos.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg