Her knivstikkes en prest for åpen gate Hovedsak
Ifølge myndighetene så er gjerningsmannen mentalt syk, så det er tvilsomt om han vil straffes. 

 

FOTO OG VIDEO: Liveleaks

De grufulle bildene av en egyptisk prest, drept midt på lyse dagen i Kairo, er fanget på video (se lenger ned i artikkelen).

Den viser en muslim med kniv som løper etter en koptisk prest. Ved døren blir presten tatt igjen og knivstikkes i ryggen.

Den egyptiske menneskerettighetsaktivisten Mina Thabet sier det så sterkt:

«Det er helt ufattelig for meg at mitt folk må leve i frykt for å bli jaktet ned til en hver tid.»

Artikkelen fortsetter under videoen fra LiveLeaks (sterke inntrykk). 

Fra fritt vilt til uttalt mål

Journalist i Minerva og Dagen, Lars Akerhaug, har nylig skrevet boken «Siste jul i Kairo». Den omhandler kristnes vanskelige situasjon som annenrangs borgere i Midtøsten.

– Myndighetene har ikke, etter hva jeg kan se, foretatt seg noe utenom å hevde at gjerningsmannen er mentalt ustabil.

Akerhaug er opptatt av det store bildet. Situasjonen for kristne i Midtøsten har vært mer eller mindre konstant i århundre, men at det har forverret seg 2014.

Da gjorde IS det klart at kristne – eller korsfarerne, som IS nå kaller dem – er en samfunnsfiende. De oppfordrer stadig til å drepe kristne.

– Retorikken har påvirket andre muslimske grupper, blant annet i Egypt. Holdningen til kristne har gått fra vondt til verre. Nå er de ikke bare fritt vilt, men et uttalt mål.

Kristne forfølges, men det får ingen oppmerksomhet. Selv ikke kristne, og det gjelder i særdeleshet Den norske kirke.

Hæren som verstinger

ETTERLYSER KRISTNE I VESTEN: Lars Akerhaug, forfatter av «Siste jul i Kairo», som omhandler kristne i Midtøsten. Han er også journalist i Dagen og Minerva. Foto: Thomas Leikvoll.

Fem år har gått denne uken siden over 20 kristne ble slaktet ned av hæren for å protestere utenfor en tv-bygning i Kairo. I forkant hadde en større kirke i den egyptiske hovedstaden blitt satt fyr på.

– Den absolutt verste, blodigste handlingen mot kristne stod hæren for, altså de som som styrer landet. De skjøt med skarpt mot en folkemengde. Hæren stod ansvarlig, ingenting har skjedd.

Kritiserer Vesten

Mange hundre kristne er blitt drept i Egypt siden Den arabiske våren i 2011. I tillegg er det blitt vanlig å ødelegge kirker, hus der kristne bor og forretninger drevet av kristne.

– Få bryr seg, sier Akerhaug.

Han retter pekefingeren mot både politikere og kristne i Vesten.

– Akkurat det er et stort problem. Kristne forfølges, men det får ingen oppmerksomhet. Selv ikke kristne, og det gjelder i særdeleshet Den norske kirke. Det er fint om kristne gidder å, i det minste, ta seg bryet med å gå i fakkeltogene for forfulgte kristne som arrangeres hver høst.

Fakkeltogene Akerhaug nevner er arrangert av Stefanusalliansen og Åpne Dører. Her er datoene:

Ålesund: 30. okt. / Bergen: 1. nov. / Kristiansand: 2. nov. / Stokmarknes: 5 nov. / Oslo: 6. nov. / Stavanger: 9. nov. / Stord: 9. nov. / Trondheim: 11. nov. / Øystese: 10. des. 

  • Datoer for tog i andre byer er ikke klare enda.

 

 

 

kommentarer