Moralsk ansvar og medisinbruk Nærbildet
Leser spør om penicillin.

 

Alle infeksjonssykdommer er forårsaket av mikroorganismer, hovedsakelig bakterier eller virus.

Antibiotika er en samlebetegnelse på medikamenter som dreper bakterier. De hjelper kroppen å bekjempe infeksjoner raskere og bedre, men virker altså bare mot bakterielle infeksjoner (det finnes også noen medikamenter mot enkelte virussykdommer). Det første antibiotiske midlet – penicillin – ble oppdaget i 1928, og ble for alvor tatt i bruk under andre verdenskrig. Alvorlige infeksjoner som tidligere hadde vært dødelige (hjernehinnebetennelse, sepsis, lungebetennelse osv.) lot seg nå lett behandle.

Antibiotika har reddet mange liv de siste 70 årene og fortsetter å gjøre det i dag.

  • Vår huslege Bjarte Onsrud svarer. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer