Bibelskolestudent tvangsutsendt ut av Norge Kristenliv
18-åringen rakk bare å gå tre dager på bibelskole før han ble sendt til Afghanistan.

 

Tekst: Ane-Marthe Hop-Hansen

Den unge afghanske mannen var elev ved Nordic school of Supernatural Ministry (NSSM) i Levanger. Silje Fagervik Dean er skoleleder på NSSM. Tirsdag forrige uke skrev hun et følelsesladet innlegg på Facebook der hun uttrykker sorg og sinne over at gutten ble sendt tilbake til Afghanistan.

LES MER: Kristne frykter for livet på norske asylmottak.

Mangler bevis

– Skam på deg, norsk asylpolitikk. Natt til lørdag ble en av våre bibelskoleelever hentet av politiet uten sjanse til å si farvel eller be om hjelp fra noen, skrev Fagervik Dean.

I innlegget, som har fått svært mange liker-klikk og delinger, skrev Dean at gutten er personlig kristen, men at det mangler bevis.

– Hvordan beviser man noe som er mest av alt en indre, personlig overbevisning, spør hun i innlegget.

Mannen ble frelst for et halvt år siden, og har hver uke deltatt på bønnemøter, diakonalt arbeid og gudstjenester. Han tilhørte Den norske kirke, men deltok også på flere kristne konferanser i regi av andre kirkesamfunn. Ved flere anledninger hadde han med seg muslimske venner på gudstjenester.

Han frykter at de vil drepe ham.

Fikk avslag

Mannen flyktet fra Afghanistan til Irak som 6-åring, sammen med sin onkel. Han bodde der i ti år, men onkelen var ikke snill mot ham, og som 16-åring klarte han å flykte til Norge.

– Det var en vanskelig reise, og han har fortalt meg at han gikk mye, sier Tommy Alvestad Vang, som ble kjent med mannen i Levanger.

Mannen søkte om oppholdstillatelse, men fikk avslag hos Utlendingsdirektoratet (UDI). Saken ble da sendt over til Utlendingsnemnda (UNE), der mannen var på intervju kort tid etter han hadde blitt frelst.

– Han ble spurt ut i mange timer, og han fortalte meg at mange spørsmål var vanskelige, sier Alvestad Vang.

Hos UNE var det tre personer som skulle avgjøre om han var kristen, og dermed kunne få bli i Norge. To av dem mente han ikke var det, mens den siste trodde på at han var en kristen.

Etter det endelige avslaget gikk flere på Levanger sammen om å sende brev til UNE via mannens advokat for å få omgjort vedtaket, men dette nådde ikke fram.

LES MER: Rekordsterk forfølge av kristne i år

Nektet inngang

Onsdag 16. august begynte mannen på NSSM. Han rakk bare å gå tre dager på bibelskolen.

Tidlig lørdag 19. august fikk Alvestad Vang melding fra mannen, med følgende beskjed: «Politi henter meg i dag. De skal sende meg tilbake på mandag.» 40 minutter senere var mannen hentet, og han ble umiddelbart fratatt mobilen.

Han satt i enecelle på Trandum mens hans venner i Levanger ringte UDI og UNE og forsøkte å overtale dem. De fikk også hjelp av Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), uten å nå fram. Ingenting kunne gjøres uten fullmakt. For å få det, måtte man møte opp på Trandum og skrive under papirer sammen med mannen. Da en pensjonert biskop tilbød seg å hjelpe, øynet de håp, men da biskopen møtte opp for å besøke mannen, ble han nektet inngang av «sikkerhetsmessige årsaker». Mannen ble derfor sendt tilbake til Kabul i Afghanistan, landet han forlot som 6-åring. Han bor nå på et hotell som er betalt for i 14 dager, og vet ikke hvor han skal bo når han må ut derfra.

– Jeg har spurt om han ikke skal oppsøke sin mor og sine søsken som antakeligvis er i Afghanistan, men han tør ikke. Han frykter at de vil drepe ham fordi han har blitt en kristen. Han sitter på hotellrommet, leser Bibelen på mobilen i skjul og er oppriktig redd for sitt liv, sier Alvestad Vang.

Han undrer seg over at UDI og UNE ikke tar i betraktning de mange brevene kristne venner og ledere for både kirke og samfunnsliv har sendt, der de forteller om mannens aktive tros- og kirkeliv.

– Hvem skal avgjøre om han er kristen når vi som er kristne i hans lokalmiljø ser at han er en brennende kristen ikke blir hørt, spør Alvestad Vang.

 

 

kommentarer