Flyktningen fra Sverige Reportasjen
Den kristne jordmoren Ellinor Grimmark (40) ønsket ikke å delta i abortinngrep. Det kostet henne jobben – og 1,6 millioner kroner.

 

Tekst: Deborah Selbekk Lunde
Foto: Thomas Leikvoll

Det er ettermiddag, og Korsets Seier svinger inn i et lite nabolag i Østfold. Det er overskyet og regn i luften, men gradestokken viser behagelige 19 grader. Vi parkerer utenfor et hus med hverken husnummer eller navneskilt, men kvinnen som møter oss på trappen forsikrer oss om at vi er på riktig sted.

– Så bra at dere fant fram! Velkommen inn.

Kvinnen som tar imot oss har de siste fire årene kjempet en beinhard kamp mot det svenske helsevesenet for retten til å følge sin egen samvittighet. I 2013 ble Ellinor Grimmark avvist av sin tidligere arbeidsgiver da hun søkte jobb som jordmor i hjemlandet Sverige. Årsaken? Ellinor hadde gitt beskjed om at hun ønsket å reservere seg mot å delta i abortinngrep.

Vi følte oss hatet i Sverige.

– Kom inn, sier hun, og leder oss inn i huset.

Bak den anonyme fasaden skjuler det seg et vakkert hjem. I stuen sitter yngstemann og spiller tv-spill, mens datteren Jacklin (15) står på kjøkkenet og lager suppe. Ellinors mann, Carl Johan, er på jobb i Sverige.

– Nå er det han som pendler, forteller hun idet hun setter seg ved kjøkkenbordet.

I to og et halvt år var det motsatt. I februar i år flyttet familien på fire fra Jönköping i Sverige til Østfold i Norge. Da hadde de fått nok.

– Vi følte oss hatet i Sverige, forteller hun med et sorgtungt uttrykk i ansiktet.

Jeg er helt enig i at kvinner må få bestemme over sin egen kropp, men jeg mener at barnet ikke er en del av kvinnens kropp.

Mistet jobben

Ellinor er utdannet jordmor, eller «barnmorska» som det heter i Sverige, og burde dermed vært svært ettertraktet på svenske sykehus. I likhet med Norge og Danmark sliter nemlig Sverige med jordmormangel. Underveis i utdannelsen fikk Ellinor praksisplass som jordmor på et sykehus i Jönköping.

– Sommeren 2013 tok sjefen meg med inn på kontoret og ga uttrykk…

  • Les hele historien om jordmoren fra Sverige som ikke vil delta i abortinngrep. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer