En ensom kamp Samtalen
Professor Kjell Tveter forsvarer en eldgammel, men latterliggjort tese. 
Nemlig at Gud skapte verden.

 

Når Kjell Tveter klirrer i glasset idet han reiser seg, vet hele slekten at han ikke kan la være å snakke om Gud. Under konfirmasjonen til Simen, en sønn av en nevø, er det intet nytt under solen. Den pensjonerte legen deler litt om sine minner med Simen. Innimellom skyver han inn et og annet ord om Gud som skaper.

Litt senere tar selskapets gjester en liten pause fra spising og taler. Folk reiser seg. Noen må på do. Andre går ut for å lufte seg. Simen går bort til sin grandonkel og tar ham i armen.

«Onkel,» sier han.

«Ja, hei, du,» svarer Kjell.

«Du vet det du sa om Gud som skaper og sånn.»

«Mhm?»

«Jeg kan liksom ikke protestere mot det jeg lærer på skolen. Da får jeg både læreren min og vennene mine mot meg. Det går ikke. Dessuten har jeg ingenting å vise til.»

Konfirmasjonens kall

Tveter er en sånn type som ikke reagerer spontant, men Simen siste setning fastnet. Dager gikk. Uker gikk. Tankene fra konfirmasjonen fortsatte å spinne hos Kjell.

Det tok hele tre måneder med dveling. Så gikl pensjonisten Kjell i full gang med å løfte frem Guds skapelse. I dag, mange år senere, har nevøens konfirmasjon rett og slett definert grandonkelens pensjonstilværelse.

Peker man på sannhet, vil man møte motstand.

Melankoliker

tveter-kjell2

KRISTENDARWINISME: – Den onde tåler ikke sannhet, mener kreasjonistforkjemper Kjell Tveter.

I dag har Kjell reist til Filadelfiakirken i Oslo for å snakke med Karl Inge Tangen, rektor på Høyskolen for ledelse og teologi, HLT. Hans prosjekt stopper nemlig ikke ved å samle beviser og argumenter for Gud som skaper. Vel så viktig, og vel så vanskelig, er det å få budskapet ut til folket.

For noen år siden sa Conrad Myrland i Med Israel For Fred at israelvennskap har blitt både kontroversielt og uinteressant, ikke bare i Den norske kirke, men også langt inn i det frikirkelige.

Kjell beskriver en lignende utvikling i tematikken han brenner for, mens han går fra bakgården til Filadelfiakirken i Oslo til Barratt kafé. Han har akkurat sagt farvel til Tangen, og han har en bekymret mine i ansiktet.

– Vi får se hvordan dette blir, sier han og trekker på skuldrene.

– Tror du det blir et skapelsessamarbeid med HLT?

– Nja, vanskelig å si. Jeg vet ikke, sier han.

Hvert ord uttrykkes sakte.

– Veldig optimistisk er jeg ikke, men slik er jeg som type. Jeg er melankoliker og realist. Det er derfor jeg har med meg Abel.

Abel Østerberg fra Ullern i Oslo har lenge vært hans høyre hånd i en ellers ensom kamp.

– Jeg har hørt av noen at jeg trives best i tunnelen. Men jeg foretrekker å se lyset i enden av tunnelen. I perioder kan motstanden ta på, kreftene og motivasjonen tar slutt. Da er det godt å ha en evig optimist som Abel som makker.

Kristendarwinisme

Hans begrensede optimisme er ikke bare en del av personligheten. Den er også basert på erfaring, forteller Kjell idet vi slår oss ned i Barratt kafé.

Kjell tegner et bilde av hvordan kristen-Norge preges av evolusjonisme. Han visste på forhånd at den påvirket, men de siste årene har dominansen åpenbart seg for Kjell, særlig innen teologisk akademia.

Blant dem har Menighetsfakultetet, som en gang i tiden var et konservativt tilsvar til Teologisk fakultet på Universitetet i Oslo, forfektet evolusjonisme i 30 år. Kjell føyer til både NLA-høyskolene og Ansgarskolen i samme bås.

– For meg er dette både overraskende og skummelt. Det er jo her våre kristne ledere får sin utdanning, og disse lederne påvirker følgelig kristenfolket.

Heller ikke de pinsekarismatiske miljøene har sluppet unna, mener han.

– Hadde du spurt meg for tre år siden, så hadde jeg aldri trodd det ville vært mulig at evolusjonismen skulle fått fotfeste i Pinsebevegelsen. I dag vet jeg hvor mulig det er.

Visse ting i livet kunne vært annerledes.

Skuffelser

Kjell dokumenterer dette med personlige erfaringer. Avvisningene fra kristne medier og menighetsfolk er hyppige. For et halvt år siden var han nede for telling i seks uker. Likegyldighet fra en leder han kjente, kom så overraskende på han.

– Forsvarsmekanismen rakk ikke å parere. Jeg ble veldig skuffet da jeg så reaksjonen fra et menneske som jeg forventet noe annet fra.

Kjell forteller at han ikke var klar over motstanden han ville få, særlig ikke fra sine egne.

  • Kjell Tveter snakker ut om skilsmissen, likegyldighet, ondskap og motivasjon til en kjempe en ensom kamp. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer


Recommended Posts