Fem årsaker til at kristne lider mer Samfunn
For andre gang på rad viser Åpne Dørers World Watch List 2016 en økning i forfølgelse av kristne på hvert kontinent. Årsakene til dette er mange og komplekse.

 

Informasjonsleder Linda Askeland og faglig leder Stig Magne Heitmann gir her en rask innføring i fem grunner til at forfølgelsen eskalerer på verdensbasis:

1) Voldelige jihadister har utvidet sine kalifat i Midtøsten

Stig Magne Heitmann Åpne Dører

FORFATTER: Stig Magne Heitmann, faglig leder i Åpne Dører.

Islamsk Stat (IS) er blitt et begrep i løpet av kort tid. Nå kontrollerer de en region som tilsvarer størrelsen på Storbritannia i Syria og Irak. Sommeren 2014 dominerte de nyhetsoverskriftene med sitt inntog på Ninive-sletten, der de fordrev 100.000 kristne i løpet av en eneste måned. Totalt 1300 IS-soldater tok den gamle byen Mosul som 60.000 militære og politi flyktet fra, i løpet av tre dager.

Hva ville du ta med hvis du hadde to timer før du måtte forlate huset, et hjem du og kanskje også dine forfedre hadde bodd i hele livet?

Islamsk Stat er middelalderske i sitt barbari og sofistikerte i sin evne til å appellere til, og rekruttere, frustrerte unge muslimer over hele verden. Kristne drar fra disse områdene i hundre- og tusentall. «Vi er ikke ønsket her,» og «vi må gi våre barn mulighet til å få en fremtid», sier de fleste av dem.

Folkevandringen av kristne bort fra det som tradisjonelt regnes som kristendommens vugge, akselererer. Irak ligger høyere enn noensinne på WWL, som nummer 2, og Syria som nummer 5.

Man må imidlertid ikke glemme at det ikke er noe nytt at islamske ekstremister styrer sine territorier på en totalitær måte. Land som Iran og Saudi Arabia rangerer også høyt på årets WWL, henholdsvis som nummer 9 og nummer 14. Styret deres er så totalt at de lykkes uten å utøve vold i stor grad.

BAKGRUNN: 2015 – året med rekordsterk forfølge av kristne.

2) Islamsk ekstremisme vokser frem i Afrika sør for Sahara

Linda-Askeland-NETT

FORFATTER: Linda Askeland, styreleder i Åpne Dører.

Midtøsten dominerer nyhetsoverskriftene, men realitetene er at hvert år blir flere kristne drept for sin tro i Nigeria enn i noe annet land. I World Watch list 2016 viser forsiktige tall at 4028 kristne har mistet livet på grunn av sin tro der, mot totalt 7100 på verdensbasis.

Boko Haram er, om mulig, en enda mer voldelig islamsk ekstremistisk bevegelse. Den står bak disse overgrepene. Faktisk er de øverste seks landene på WWL 2016 der flest kristne  har blitt drept i løpet av rapportperioden, alle land sør for Sahara: Nigeria, Den sentralafrikanske republikk, Tsjad, Kongo, Kenya og Kamerun. Det kan se ut som afrikanske land er kommet for å bli på WWL.

Islamsk ekstremisme har slått rot og har et nytt sentrum i denne delen av verden. Ironisk nok er det også her kirken vokser raskest – i Afrika sør for Sahara. Området har verdens største befolkningsøkning, verdens raskeste urbanisering og verdens største økning i antall barn og unge.

Til og med i en stat som Kenya (nummer 16 på WWL) der kristne er i majoritet, øker presset mot de kristne. Den alvorlige utviklingen i forfølgelse som skjer i Afrika sør for Sahara, må følges med årvåkenhet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Boko Haram NETT

BOKO HARAM: På markedsplassen i Terminus midt i Nigeria ble 46 mennesker drept etter et bombeangrep fra islamistgruppen Boko Haram.

3) Kinas ledere er redde for kristen vekst

Politikken til den urbane president Xi Jinping er ikke så mye anti-kirke som pro-kontroll. Med rette kan han være engstelig for kristen vekst. I en bok fra 2015: «A Star in the East: The Rise of Christianity,» viser sosiologene Rodney Stark og Xihua Wang at hvis den kinesiske kirken vokser i samme fart i framtiden som den har gjort siden 1990, med en årlig vekst på 7 prosent, vil det i 2030 bety at litt under 300 millioner mennesker vil være kristne i Kina, og nærmere 600 millioner i 2040.

Denne frykten og kontrollen er et utslag av større frihet de siste årene.

Det oppleves som om myndighetenes advarsel til kirken er: «Hvis du ønsker å ha en kirke, så ikke gyng båten. Ikke protester mot utnyttelsen av arbeidere. Ikke kritiser staten for bruddene på menneskerettighetene. Ikke undervis folk fra Bibelen om at de må adlyde Gud først, og ikke menneskene. Ikke organiser noe nasjonalt. Og ha ikke forbindelser til utlandet.»

Med andre ord, kirken bør helst stenge inne sine profeter i Xi’s nye Kina. Den kinesiske regjeringens ultimatum er: Vær forsiktige og hold en lav profil, så får dere være i fred. Vær radikal, og vi vil rive veggene dine!

Landet er nummer 33 på WWL 2016.

Jeg er født hindu og hindunasjonalist

Nahrendra Modi - statsminister i India

4) Hinduekstremister har igjen makten i India

I mai 2014 valgte India, som verdens største demokrati, den mest radikale hindunasjonalisten landet noen gang har sett, Nahrendra Modi.

Selv om han er forsiktig med å uttale det, så mener han at kristne ikke har noen plass på den nordlige Ganges-sletten. Herr Modi sier: «Jeg er født hindu og hindunasjonalist,» så kristne og muslimer er per definisjon anti-nasjonale.

Mobben har fritt spillerom hvis de angriper dem som utfordrer hinduismen. Og hvis en kirke brenner ned, eller en pastor blir banket opp, noe som nå skjer gjennomsnittlige tre ganger i uken, så kommer aldri politiet, og domstolene gjør ingenting.

Hvorfor skulle de det?

Regjeringen har gitt grønt lys for angrep på kristne. For første gang i historien har India kommet med i Topp 20 på WWL 2016, med plass nummer 19.

ÅPNE DØRER: Ber kristne «pushe» utenriksministeren.

5) Narko-langere utvider sine territorier i Latin Amerika

Til og med på det kontinentet der kristendommen har hatt størst framgang, er forfølgelsen økende.

Dette er land der regjeringen har lite eller ingen kontroll. Geriljabevegelser som en gang var sterke, slik som FARC i Colombia, har blitt forvandlet til kriminelle kartell og syndikater. I ren mafiastil enten bestikker eller skyter de alle som står i veien for dem. Ofte er den eneste gruppen som vil stå opp mot disse voldelige pengeutpresserne, pastorer og kristne ledere. Det å ha ansvar for en velstående kirke gjør deg i tillegg til et mål for utpressing.

I en by i Mexico kom de til pastoren og sa:

«Vi har talt 550 mennesker i kirken din. Det betyr at du skylder oss 10.000 dollar hver måned … Betal og du får leve.»

Dersom man våger å preke om etikk, om at  noe er rett og galt, og stå imot korrupsjon, og oppmuntre mennesker til å forlate narkotikakartellene – kan man forvente et voldelig besøk, ofte med en voldelig slutt. Mexico har høyere poeng i WWL enn noen gang før, hovedsakelig på grunn av mye anti-kristen vold, og havner på nummer 40. Colombia er nummer 46. I en globalisert verden vil trender som dette aldri være isolerte i et området, det sprer seg. Vestafrikanske land er nå mål for latinamerikanske narko-langere. De prøver å gjøre Guinea-Bissau til sitt sentrum for sin aktivitet i regionen. Det gjør at vi til og med der kan forvente mer forfølgelse.

Avslutning

Det ser ut til å bli verre for dine søstre og brødre over alt. Hold deg informert. Bli involvert. Lær hvordan du kan utgjøre en forskjell.

Disse trendene kan være globale, men de er ikke ugjenkallelige.

kommentarer