TILGITT: Kvinnen fukter føttene med tårer, tørker dem med håret, kysser føttene og salver dem. Folk undret seg over dette. Men Jesus lar henne gjøre det hun ønsker og proklamerer at syndene hennes var tilgitt, skriver andaktsskribent Ivar Gjerdi.

Tilgitt

«Så sa han til kvinnen: «Syndene dine er tilgitt.» Da begynte de andre gjestene å spørre seg selv: «Hvem er han, som til og med tilgir synder?» Men Jesus sa til kvinnen: «Din tro har frelst deg. Gå i fred!» Lukas 7,48–50.

Fariseeren Simon har innbudt Jesus til å spise hos seg. Jesus tar imot innbydelsen. Mange undrer seg over at han tar inn hos denne egenrettferdige mannen. Men det er ikke tilfeldig at det skjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En ukjent kvinne der i byen med et syndefullt liv bak seg, hører om dette, tar med seg en alabastkrukke med salven og oppsøker fariseerens hus, og begynner straks og ta hånd om Jesus. Hun fukter føttene med tårer, tørker dem med håret, kysser føttene og salver dem.

Folk undret seg over dette. Men Jesus lar henne gjøre det hun ønsker. Ved å gå inn i hennes livssituasjon får Jesus hjulpet henne ut av isolasjonen og opplevelsen av utnyttelse og fordømmelse. Og han proklamerer at syndene hennes var tilgitt. Hun kunne gå i fred.

Vi har på den ene siden den lovkyndiges hykleri, på den andre kvinnens oppriktighet, ydmykhet og tro. Vi er alle syndere, men kan noen ganger falle for fristelsen til å tro at vi er bedre enn andre. Kvinnen lærer oss sammenhengen mellom tro, kjærlighet og takknemlighet. Hennes mange synder er tilgitt, derfor elsker hun mye.

«Det eneste håp som jeg eier det har jeg o, Jesus, i deg Jeg bringes til ro, ved enkelt å tro at du døde på korset for meg.» Øivind Fragell.