Landsbyen der alle ble kristne Reportasjen
Før herjet kriminaliteten. Nå har ikke politiet i romlandsbyen Murgeni noe å gjøre.

Foto: Dan Thomas Tveita

pastorer i romaniaNETT

BEGYNNELSEN: Fra venstre: Murui Brigader var en av de første fra rombefolkningen som ble kristen i Murgeni. Liviu Avasiloai er pastor og vår sjåfør og tolk på turen. Ioan Florea og Petrica Postu – «John» og «Peter» – er pastorene som startet arbeidet i Murgeni.

– Jeg vet hvordan rombefolkningen oppførte seg før de kom til kirken. Jeg kan bare si at valget om å bli med i pinsemenigheten var et veldig godt valg. Jeg har sett forandringen deres, sier Ioan Buta.

Han er borgermester i den lille byen Murgeni, i Vaslui-distriktet helt øst i Romania, og som de fleste andre rumenere tilhører han den ortodokse kirken.

– For meg er troen deres en eksepsjonell tro. Helt ærlig: jeg ser på ansiktene deres at noe er forandret, og dessuten på oppførselen deres. Det er umulig å overse. Når du hører disse to ordene, «Gud» og «Jesus», blir du forbløffet over forandringen deres.

Ok, hold an.

Stopp en hal.

Dette er oppsiktsvekkende.

Svært oppsiktsvekkende.

KJELL HALTORP: – Endelig er det vekkelse i Midtøsten.

Når den ortodokse borgermesteren skryter av pinsevennenes arbeid i byen, kan ikke det sammenlignes med en sekulær, norsk politikers skryt av Evangeliesenteret.

Her hjemme oppfattes pinsevenner kanskje som en litt rar, men harmløs gruppe gladkristne mennesker. I Romania anses de som farlige sekter, ute etter å utnytte mennesker.

Likevel sitter borgermester Buta på kontoret sitt og klarer ikke å skjule sin begeistring for dem.
Her må det ha skjedd noe utrolig. Bli med å finne ut hva.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RomaniaNETT2

ORDFØRERGLEDE: Journalist i KS, William Fuglset, inspiserer vekkelsen i Murgeni (t.v.). Star of Hope har jobbet mye med området. Borgermester Ioan Buta er svært begeistret for pinsevennenes arbeid i Murgeni og takker Star of Hope Norge, Håkon Skaug.

Romanias Somalia

Velkommen til «Romanias Somalia». Det er hva dette området kalles, en snau halvtimes kjøretur fra Murgeni. Vaslui-distriktet er ifølge EU det fattigste distriktet i Europa, og «Romanias Somalia» er det fattigste av det fattige.

Betegnelsen føles helt på sin plass. Jeg er privilegert nok til å ha fått besøke en del steder rundt om i verden, og skurene i disse åsene minner meg om slumområdene i Kenya, om ruinene på Haiti, om townshipene i Sør-Afrika. Hjemmene vi besøker huser gjerne åtte personer på ett rom, med en morken madrass på gulvet plassert ved siden av kjøkkenkjelen – for å holde varmen om vinteren når den isende vinden blåser gjennom det som skulle vært en vegg, men der du ser rett gjennom.

Dersom en rumener våget seg inn i områdene hvor romfolket bodde, ville han dra derfra naken

Pastor Peter - evangelist i Murgeni

Til forskjell fra Kenya, Haiti og Sør-Afrika blir det nemlig 25 minusgrader her i vintermånedene. Forholdene for rombefolkningen her virker ulevelige.

Plutselig virker det ikke så rart at det kan friste å ty til kriminalitet for å overleve.

Det er ikke stort bedre i den lille byen Murgeni, men noe har altså skjedd. Og det er pinsevennene som står bak forandringen. Pluss Gud, selvsagt. La oss ikke glemme ham i denne historien.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NYTT TILBUD: Den kristne bistandsorganisasjonen Star of Hope starter opp et «etter skolen»-tilbud med mat. Det feires. Borgermesteren, norske og svenske pinsevenner og nasjonal media er til stede.

NYTT TILBUD: Den kristne bistandsorganisasjonen Star of Hope starter opp et «etter skolen»-tilbud med mat. Det feires. Borgermesteren, norske og svenske pinsevenner og nasjonal media er til stede.

Gambling og kriminalitet

I 1993 dro pastorene Petrica Postu og Ioan Florea – vi kaller dem bare pastor Peter og pastor John, den bibelske referansen er på sin plass – til Murgeni for å forkynne evangeliet.

Bare det å dra dit var en heltemodig handling. Ingen ved sine fulle fem våget å gjøre det.

– Dersom en rumener våget seg inn i områdene hvor romfolket bodde, ville han dra derfra naken, uten klærne i behold, erindrer pastor Peter.

– De ville tatt alt han hadde. Politiet ville bare dra dit bevæpnet.

MENNESKEHANDEL: «Den vonde reisen»

Mennene drev med gambling eller kriminalitet, og brukte pengene på sigaretter og alkohol. Kvinnene og barna tigget i gatene. Romfolket, her som i alle andre romlandsbyer i Romania, ble marginalisert og diskriminert av lokalbefolkningen.

De hadde ingen framtid.

Men pastor Peter og pastor John fikk innpass i landsbyen da de fortalte at de ville forkynne evangeliet. Også de ortodokse lederne diskriminerte romfolket, så de ønsket alternativet velkommen.

20. mai 1993 holdt de sin første dåpsseremoni, i en elv like ved landsbyen. 17 romfolk ble døpt. Dette var starten på et samfunns totalforvandling.

  • Les om den lille byens totale endring med evangeliet som drivstoff. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer